TEDxHaarlem: Juttersgeluk voor een betere wereld

Veel Haarlemmer hebben ideeën om de wereld mooier te maken. Inspiratieplatform TED verspreidt deze ideeën door middel van spreekbeurten: de TED talks. TEDx Haarlem bestaat vijf jaar en dat wordt vrijdag gevierd in de Philharmonie. Met NH portretteert haarlem.nieuws.nl elke dag een geïnspireerde Haarlemmer. Vandaag Suzanne Klaassen van Het Juttersgeluk.

Zwerfplastic is één van de grootste bedreigingen van onze kusten en zelfs wereldzeeën. In Bloemendaal proberen de medewerkers van Het Juttersgeluk, opgericht door Suzanne Klaassen, daar iets aan te doen.

Suzanne had een gewone baan en een gewoon salaris. Op een dag zag ze hoe afval en plastic het strand vervuilt en begon ze spontaan rommel op te rapen. Na een uurtje rapen zag ze het licht: ze besloot haar leven op z’n kop te zetten en richtte sociaal atelier Het Juttersgeluk op.

Schatten

Drie keer per week gaat ze nu met een groep mensen het strand op om plastic afval te verzamelen. Met bakken vol restmateriaal, “schatten” zegt ze zelf, keert ze terug naar haar atelier. Daar maakt ze met vrijwillgers nuttige en vaak verrassend mooie dingen van de plastic rotzooi van het strand.

Zo is Het Juttersgeluk een klein initiatief dat bijdraagt aan de oplossing van de ‘plastic soep’, plasticvervuiling die de flora en fauna bedreigt.

Reacties