Zijlweg/Julianalaan en Schaepmanstraat/Bernhardlaan onveiligste punten

Op zijn kop op de Gasthuissingel.
Foto: foto

De hoek van de Dr. Schaepmanstraat en de Prins Bernhardlaan telde de afgelopen jaren de meest getelde ongelukken in Haarlem: zeven. Ook de Zijlweg/Julianalaan ‘scoort’ hoog met vijf zware ongelukken.

Dat blijkt uit gegevens tot en met 2015 van Rijkswaterstaat waar de gemeente een overzicht uit heeft gehaald. Op het genoemde punt van de Bernhardlaan zijn veel bromfietsers betrokken bij de botsingen en daarom valt dit punt aan te merken als ‘black spot’, oftewel een verkeersonveilige situatie.┬áDe kruising wordt binnenkort aangepast wanneer de Amsterdamsevaart een andere indeling krijgt.

Geen voorrang

Ook het drukke punt op de Zijlweg, bij de Julianalaan, valt als black spot te zien. Het niet verlenen van voorrang aan fietsers en voetgangers lijkt hier de grote boosdoener. De verkeerssituatie zal hier aangepakt worden, meldt wethouder Cora-Yfke Sikkema.

Uit de gegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat Haarlem in 2015 twee verkeerdoden moest betreuren. Op 17 juni overleed een motorrijder na een aanrijding met een auto op de A. Hoffmanweg. De automobilist gaf geen voorrang. Op pakjesavond ging een 17-jarige jongen onderuit met zijn bromfiets op de Vondelweg. Er was geen andere verkeersdeelnemer bij betrokken.

Verder waren er in Haarlem in totaal 120 ongevallen met ernstig letsel waarbij spoedhulp nodig was of waarbij de slachtoffers naar het ziekenhuis werden gebracht.

De gemeenteraad eist jaarlijks zo’n overzicht van de gemeente om zo eventueel actie te ondernemen wanneer er gevaarlijke verkeerspunten zijn ontstaan.

 

 

Reacties