Haarlem is duur voor horecaondernemers

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Rekenen Haarlemse ambtenaren te veel horecaleges? GroenLinks zet vraagtekens bij de hoogte van de kosten die horeca-ondernemers moeten betalen om een nieuwe leidinggevende aan te melden bij de gemeente.

In Haarlem kost het aanmelden van een nieuwe bedrijfsleider 218 euro. Dit terwijl deze kosten landelijk gemiddeld 127 euro zijn. Het aanmelden van drie nieuwe leidinggevenden in een horecagelegenheid kost 654 euro.

Kostendekkend

Op aandringen van GroenLinks gaat het college kijken hoe het tarief in andere gemeenten tot stand komt en wat verschillen zijn met Haarlem. Uitgangspunt bij leges is dat ze kostendekkend moeten zijn maar niet meer dan dat. Volgens de gemeentewet mogen leges nooit hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten.

De gemeente rekent een uurtarief van 95 euro en de ambtenaar moet leeftijd, bezit van een Verklaring Sociale Hygiëne en van onbesproken levensgedrag (V.O.G.) van de leidinggevende checken. Ook moet de persoon gecheckt worden op eventuele eerdere veroordelingen. Omdat de gemeentelijke basisadministratie moet worden nagekeken, kost dit proces drie uur, zegt de gemeente.

Op aandringen van GroenLinks wordt volgend jaar goed bijgehouden hoeveel tijd een ambtenaar kwijt is aan deze taak. ‘GroenLinks Haarlem is van mening dat een betrouwbare en transparante kostenberekening voor leges noodzakelijk is, de gemeentewet niet moet worden overtreden en particulieren en bedrijven niet onnodig op kosten moeten worden gejaagd’, laat raadslid Burhan Gün namens de fractie in een persbericht weten.

 

Reacties