Gloednieuwe Buitenrustbrug in de nacht op zijn plaats gezet

Een van de nieuwe Buitenrustbruggen.
Foto: Nieuwsfoto/Laurens Bosch

Per boot vanuit Zeeland is de nieuwe noordelijke Buitenrustbrug gearriveerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag is deze geplaatst.

Het plaatsen van de brug gebeurt met behulp van een 400 tons kraan. Deze kraan wordt op de brug zelf opgesteld. De val en de balans van de brug worden vanaf een ponton op de reeds geplaatste nieuwe hameitorens geplaatst. Naar verwachting duren de werkzaamheden van vrijdag 16 december 22.00 uur tot zondagochtend 18 december circa 06.00 uur. Indien er zich onvoorziene omstandigheden voordoen kan er ook op zondag gewerkt worden.

Even volledig buiten gebruik

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de voorbereidingen om de brug te kunnen plaatsen. Vanwege de veiligheid zijn beide bruggen gedurende enkele uren dit weekend volledig buiten gebruik.

Sinds september 2016 werkt Dura Vermeer, in opdracht de gemeente Haarlem, aan de renovatie van de Buitenrustbruggen. De bruggen zijn onderdeel van de N205, een belangrijke verkeersader tussen Haarlem-Zuidwest en Schalkwijk of de A9.

Verkeersregelaars

Uit oogpunt van veiligheid mogen er ten tijde van het hijsen van de diverse onderdelen van de brug geen auto’s, (brom-)fietsers, bussen en voetgangers gebruik maken van de naastgelegen zuidelijke brug. Gedurende deze stremming wordt het verkeer door middel van verkeersregelaars omgeleid. Naar verwachting zal het verkeer in de nacht van 16 op 17 december circa drie keer gestremd worden. Dit geldt ook voor de fietsonderdoorgang.
Vanaf 9 januari 2017 zal Dura Vermeer de zuidelijke brug vervangen. Het verkeer zal dan worden omgeleid via de nieuwe noordelijke brug. De oude zuidelijke brug zal worden verwijderd in het weekend van 13 januari 2017. De nieuwe zuidelijke brug wordt geplaatst in het weekend van 27 januari 2017. Vanaf 1 maart 2017 zijn beide bruggen weer volledig operationeel.

Reacties