Drostemannetje terug in Haarlem

Zo kan het er weer uit gaan zien langs het Spaarne.
Foto: nh

Het Drostemannetje komt woensdag, voor een tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum, tijdelijk terug naar Haarlem. René van Stekelenborg wilt dat het karakteristieke neonbeeld een permanente plek krijgt en is een crowdfundingsactie begonnen. Mediapartner NH sprak hem.

Het Drostemannetje stond sinds 1931 bovenop de Droste Cacaofabriek. Met de sluiting van die fabriek in 2004 verdween het neonbeeld uit de Haarlemse skyline.

Zoals de Eiffeltoren voor Parijs

De samenstellers van de tentoonstelling zijn ervan overtuigd dat het Drostemannetje van de wereldberoemde Franse ontwerper A.M. Cassandre niet minder dan een stadsicoon was en is. ‘Zoals Flipje dat is voor Tiel, de Eiffeltoren voor Parijs, het Evoluon voor Eindhoven en het Amsterdammertje voor Amsterdam.’

Voor de tentoonstelling ‘Leve de stadsiconen’ wordt het ontwerp van de franse designer Cassandre nu weer opgebouwd. De constructie is zes meter hoog en weegt zo’n 2000 kilo. Het wordt van 21 december tot en met 28 februari tentoongesteld in het ABC Architectuurmuseum.

René van Stekelenborg wil dat het Drostemannetje ook na de tentoonstelling in Haarlem blijft. Het hoort bij de stad, vindt hij. Van Stekelenborg begint daarom een crowdfundingsactie voor een prominente plek voor het beeld.

Reacties