Haarlem nog voor Kerstmis om tafel met sportclubs over kunstgras

Kunstgras.
Kunstgras.
Foto: Ole

Het RIVM concludeert dat kunstgras met rubbergranulaat geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De gemeente Haarlem gaat nog voor Kerstmis met sportclubs om de tafel over de uitkomsten van dit onderzoek.

Haarlem heeft kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM, laat de gemeente weten. Uit het uitgebreide onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele gezondheidsrisico’s blijkt dat er geen aanleiding is om gezondheidsschade te verwachten.

Kankerrisico verwaarloosbaar

Er zitten in de rubberkorrels wel stoffen die geassocieerd worden met kanker, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is voor een speelverbod. Het extra kankerrisico is ’verwaarloosbaar’. Ook al zou een andere norm gehanteerd worden – die voor consumentenproducten – dan nog zou het advies hetzelfde zijn.

Belangrijke partijen als de KNVB nemen advies van het RIVM om door te sporten, over. De uitkomsten van de verschillende onderzoeken leiden nu tot de conclusie dat het veilig is om op kunstgras met rubbergranulaat te sporten.

De gemeente staat in voortdurend contact met de VSG en de KNVB. We blijven de ontwikkelingen rond de uitkomsten van het onderzoek op de voet volgen en informeren u steeds wanneer daar aanleiding toe is.

Amsterdam heeft eerder al besloten deze rubberkunstgrasvelden te vervangen door andere vanwege de onrust die hierover is ontstaan na een uitzending van Zembla. Daar werd gezegd dat de rubber korrels kankerverwekkend zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen