Ook beddentekort in Spaarne Gasthuis na virusuitbraak onder kinderen

De locatie in Haarlem-Zuid.
Foto: Spaarne Gasthuis

Er zijn momenteel zoveel kinderen in het land geveld door een virus dat de ziekenhuizen overvol zijn. Door een tekort aan bedden moet een deel van de zieke kinderen in andere delen van het land worden opgenomen. Dat meldt mediapartner NH.

Op het hoogtepunt van de epidemie was het zo druk op de kinderafdelingen dat er nergens in de provincie nog plek was. Zo heeft het Spaarne Gasthuis in Haarlem al patiënten moeten doorsturen naar Enschede. Verschillende ouders zijn met hun kinderen daar naartoe gegaan omdat dat de dichtstbijzijnde plek was waar nog bedden beschikbaar waren.

Benauwdheid, diarree en braken

Het gaat om het RS-virus dat vooral bij kinderen jonger dan twee jaar flink kan huishouden. Ziekteverschijnselen zijn onder meer ademhalingsproblemen, benauwdheid, diarree en braken. Voor de allerjongste kinderen (tot drie maanden) kan het virus zelfs levensbedreigend zijn.

Kinderarts Léon Winkel van het Spaarne Gasthuis tegen NH: ‘Het is een vorm van verkoudheid voor grotere kinderen en volwassenen. Maar bij jonge en te vroeg geboren kinderen kan deze verkoudheid op de longen slaan en acute ademhalingsproblemen veroorzaken.’

Ernstiger klachten dan andere jaren

Ook kunnen er problemen ontstaan doordat kinderen weigeren te eten en/of te drinken. Volgens Winkel steekt het RS-virus elk jaar de kop op. Hij kan niet zeggen hoeveel kinderen het virus hebben opgelopen. ‘Maar we merken dat het dit jaar ernstiger klachten veroorzaakt dan andere jaren. Dat geldt niet alleen voor onze regio, maar voor heel Nederland.’

Woordvoerster Rinske de Wit van de Noordwest Ziekenhuisgroep laat weten dat ook de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar overvol zijn. In Alkmaar zijn zelfs meerdere tieners met het virus doorgeschoven naar de volwassenafdeling om op de kinderafdeling weer plaats te maken voor nog jongere patiëntjes. “We moeten heel goed plannen en bekijken de situatie iedere dag opnieuw.”

Reacties