Online platform De Verhalenmakers nu ook op echt podium

Tijdens de try out.
Foto: redactie

De Haarlemse website De Verhalenmakers maakt een stormachtige ontwikkeling door.

Het platform voor verhalen van en door Haarlemmers heeft inmiddels duizenden lezers per maand, bracht onlangs een eerste eigen magazine uit en woensdagavond is de eerste officiële ‘Local stories on stage’ in Hello i’m local in de Spiegelstraat. De ‘off-line versie’ van de site noemen oprichters Inemarie Dekker en Kim Nooij dit initiatief.

Ghana

De twee leerden elkaar kennen in Ghana waar ze waren betrokken bij ontwikkelingsprojecten. Tijdens gesprekken over het ondersteunen van mensen tijdens hun werk, dook opeens een prangende vraag op: Waarom doen we niet iets moois in onze stad? Mensen van dienst zijn, mensen met elkaar verbinden. Zo ontstond het idee voor De Verhalenmakers.

Inemarie en Kim plaatsten in het begin in 2015 eens een verhaal over sportclub DSS dat gratis sportlessen voor werkzoekenden aanbood. ‘De respons was te laag. Door verhalen bij de juiste mensen te krijgen via social media kregen we het voor elkaar dat er meer mensen kwamen’, vertellen Inemarie en Kim. ‘Er zijn veel eilandjes in de stad en die willen we via onze site met elkaar verbinden.’

Netwerk aan experts

De Verhalenmakers heeft nu al 96 schrijvers die meer dan driehonderd verhalen schreven. Zij zorgen ervoor dat de lezer gratis Haarlem kan ontdekken door de ogen van deze schrijvers. Ook kunnen inwoners van de stad hun eigen bijdrage uploaden op de site. De twee initiatiefnemers hebben bovendien een netwerk aan experts opgebouwd die opdrachtgevers kunnen helpen bij het vertellen van verhalen. ‘Wij willen mensen hun verhaal laten horen. Wij bieden een podium voor persoonlijke verhalen over actualiteit, real life, historie en fictie’, zo zeggen de initiatiefnemers.

Een geslaagd initiatief van De Verhalenmakers was de try out van Local stories on stage in oktober. Woensdag is de eerste officiële versie, opnieuw in Hello i’m local. Letterlijk krijgen de verhalenschrijvers een podium waar ze hun verhaal kunnen doen. Een initiatief dat nu al rijk lijkt voor grotere theaters.

Haarlem een stukje mooier gemaakt

Vanwege de locatie ontstaat er een intieme huiskamersfeer waar het publiek zich kan overgeven aan Haarlemse verhalen. ‘Mijn beeld van Haarlem is een stukje mooier gemaakt’, zei de presentator van de avond Chantal Dentro na afloop toen ze de verhalen de revue liet passeren.

Woensdagavond vanaf acht uur spreken communicatieman Jan Glas, vwo-scholiere Nieke Groskamp, ex-dakloze Jet en komisch kunstenaar Merel Moistra. Opgeven voor deze lokale verhalen on stage kan via deze link.

Bezoek De Verhalenmakers eens, lees je verhaal, plaats een verhaal of ga woensdag luisteren en kijk ook of Haarlem ook voor jou daarna een stukje mooier is geworden.

Reacties