Niet terug naar echt gras: Haarlem houdt hoe dan ook kunstgrasvelden

Kunstgras.
Foto: Ole

Discussie over kunstgras of niet: terugkeren naar natuurgrasvelden in Haarlem is geen optie. Burgemeester Jos Wienen is daar klip en klaar over.

De kunstgrasvelden in de stad zijn er om intensief te worden bespeeld zonder dat het gras eronder lijdt. Vanwege die intensiteit is natuurgras niet meer aan de orde. Op grasvelden kan te vaak niet worden gespeeld.

Kankerverwekkend

Wetenschappers melden dat het rubbergranulaat op de kunstgrasvelden kankerverwekkend is. Het RIVM nuanceert dat bericht na onderzoek. Toch blijft er discussie over. Haarlem volgt daarbij de landelijke richtlijn. Die is nu dat er gewoon kan worden gesport op de rubberen korrels.

Burgemeester Wienen reageert op vragen van Trots Haarlem dat de discussie niet om de ondergrond gaat. Het zit ‘m in de korrels. Er zijn eventueel duurdere alternatieven. ‘Dat zou kunnen leiden tot minder groei van het aantal kunstgrasvelden vanwege hogere kosten’, aldus Wienen.

Mocht de discussie ertoe leiden dat de korrels weg moeten dan komen er ander korrels. In Haarlem zijn er twintig kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

Reacties