GroenLinks wil volgend jaar vuurwerkvrije zones in Haarlem

Siervuurwerk.
Foto: pixabay

GroenLinks in Haarlem wil volgend jaar vuurwerkvrije zones instellen in delen van de stad.

De collegepartij vindt dat te veel mensen overlast ervaren van het vuurwerk. ‘Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro aan schade aangericht door vuurwerk en hebben duizenden mensen er last van’, meent fractievoorzitter Daphne Huysse.

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast waren vrijdagmiddag al 25.000 klachten binnengekomen in heel Nederland. In Haarlem zouden er veel meldingen zijn van bange kinderen door harde knallen en angstige huisdieren. Een groot deel van de meldingen gaat over ‘irritant knalvuurwerk’ dat al sinds begin december in verschillende supermarkten te koop is. Ook klagen veel mensen over de overlast door vuurwerkbommen, die prullenbakken en vuilcontainers opblazen.

Vuurwerkvrije zones

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Haarlem. Vorig jaar kwamen er in twee weken tijd ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen, dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag.

Daphne Huysse: ‘We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast, zoals het instellen van vuurwerkvrije zones in 2017. De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken, dan zijn we af van de overlast, schade en ongelukken.’

 

 

 

 

Reacties