Bewoners Engelandlaan pikken opheffen 30 kilometerzone in hun straat niet

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Bewoners van de Engelandlaan pikken het niet dat de gemeente Haarlem de maximumsnelheid in hun straat wil verhogen van dertig kilometer per uur naar vijftig.

Sywert Schadenberg heeft dit donderdagavond gezegd tegen Haarlemse gemeenteraadsleden in de raadscommissie Beheer.

Sluiproute

De bewoners willen volgens Schadenberg zelfs dat de huidige topsnelheid gehandhaafd blijft én dat er verkeersdrempels terugkomen op deze weg. Belangrijkste reden van hun grieven is dat de bewoners dagelijks zien dat sluipverkeer van en naar Heemstede gebruik maakt van deze straat als sluiproute, maar dat de auto’s niet bepaald sluipend door de straat gaan. Schadenberg: ‘Automobilisten geven na de Italiëlaan flink gas tot aan de Europaweg.’

Verbetering beloofd

De gemeente denkt dat verhogen van de snelheid in combinatie met de nodige handhaving het beste remedie is tegen de, volgens de bewoners, onveilige situatie in de Engelandlaan. Vijf jaar geleden beloofde de gemeente verbetering en luisterde naar suggesties van de bewoners.

In oktober 2016 kwam de gemeente met het plan van de 50 km-zone. De wijkraad had ingestemd, maar die heeft niet overlegd met de bewoners en spreekt wat Schadenberg betreft ook niet namens de Engelandlaan. Want: ‘Het inrichten van de Engelandlaan naar een 50 km zone zou de situatie ernstig verslechteren’, meent Schadenberg.

Schadenberg: ‘De Engelandlaan is een fietsvriendelijke eenbaansweg en dat moet zo blijven. Wij gaan absoluut niet akkoord met een wijziging van de inrichting van de Engelandlaan naar een 50 km zone en zullen alles in het werk stellen om dit tegen te houden.’

Reacties