Koepelgevangenis Haarlem wordt misschien wel universiteit

De voormalige Koepelgevangenis in Haarlem wordt mogelijk een universiteit.

Tot voor kort woonden in de voormalige penitentiaire inrichting asielzoekers. Nu de vluchtelingen een ander onderkomen hebben gevonden, wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het monumentale, beeldbepalende gebouw.

Het plan om een universiteit in het gebouw te vestigen komt van de Haarlemse Panopticon groep waarin particulieren en culturele instellingen zich hebben verzameld. Panopticon wil de koepel ombouwen tot een zogenoemd University College waar zo’n zeshonderd studenten wonen en studeren.

Horeca, ateliers, oefenruimtes

Naast woonruimtes en collegezalen komen er op het terrein van de Koepel ook horeca gelegenheden, ateliers en oefenruimtes. Om te voorkomen dat de buurt te maken krijgt met parkeer overlast is er ook een ondergrondse parkeergarage in de plannen opgenomen

Aanvankelijk leek de buurt niet enthousiast over het voornemen, maar na uitleg over de plannen is de buurt ‘om’ en leverde een handtekeningenactie honderd procent positieve reacties op. Burgemeester en Wethouders van Haarlem zijn ook enthousiast over het plan, alleen de gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de verkoop van het gevangenisgebouw.

Donderdag op agenda

Intussen is contact gelegd met een aantal universiteiten om te komen tot een samenwerkingsverband. De initiatiefnemers hebben twee jaar gekregen om de plannen voor het Koepelterrein uit te werken. Donderdag staat het onderwerp op de agenda van de Haarlemse gemeenteraad.

 

Reacties