Breaking News: Studenten Nova vragen aandacht voor stille rampen

Kinderarbeid.
Foto: Foto uit project Nova College

Eerstejaars studenten van het Nova College in Haarlem en Hoofddorp hebben zich deze week ingezet om zogeheten stille rampen op de wereld onder de aandacht te brengen.

Studenten Denise, Islah en Loubna, die zich The Minehelpers noemen, zoeken op donderdag aandacht voor kinderen die in steenkoolmijnen moeten werken. De volgende tekst stuurden zij rond:

‘In veel van onze elektronica zit steenkool. Vele kinderen werken keihard om dit voor elkaar te krijgen. Deze kinderen werken daar al vanaf 5 jaar oud. Ze moeten door gangetjes kruipen om steenkool te winnen. Deze gangetjes zijn zó vies en klein dat ze ook wel “rat holes” worden genoemd. De kinderen zijn goedkope krachten: Ze zijn jong en krijgen weinig drinkwater. Ondanks dat hebben ze geen keus, ze moeten bijdragen aan het gezinsinkomen. De kinderen kunnen geen kind zijn en hun leven staat constant op het spel. Help mee en steun deze stille ramp.’

Breaking News is een tweedaags project over ‘mondiaal burgerschap’ op het mbo.

Stille rampen onder de aandacht

Tijdens het project strijden studenten in campagneteams tegen elkaar om ‘stille rampen’ onder de aandacht te brengen met oude en nieuwe media. Via opdrachten kunnen punten worden gescoord, die de plaats op de ranglijst bepalen. Zo scoren The Minehelpers punten door op deze site hun verhaal kwijt te kunnen.

Breaking News is digitaal onderwijs met nieuwe media en communicatiemiddelen. Studenten chatten met het commandocentrum, worden online op de hoogte gehouden via de nieuwszender, gebruiken social media om campagne te voeren en maken gebruik van smartphones en tablets om hun campagnes vast te leggen en het informatiemateriaal te bestuderen.

Het is een rondreizend project voor en door jongeren: georganiseerd én uitgevoerd door jonge vrijwilligers en studenten. Het project Breaking News is een initiatief van Stichting Cross Your Borders. Deze stichting is in 2004 opgezet door een groep jongeren die zich betrokken voelt bij mondiaal onrecht.

Reacties