Geen universiteit in de Koepel?: ‘A bloody shame’

Buren van de voormalige Haarlemse gevangenis De Koepel zijn boos dat de Haarlemse politiek twijfelt aan de vestiging van een universiteit in de voormalige gevangenis. Dat blijkt uit een reportage van mediapartner NH.

Na veel discussies in de wijk rondom De Koepel, lijken de buren nu grotendeels eensgezind in hun steun voor de komst van een zogeheten University College.

De gemeente zou het monumentale pand kopen van het rijk voor 6,4 miljoen euro en direct doorverkopen aan Stichting Panopticon. Die had de financiering van een Engelstalige bachelor-opleiding al rond. Er is alleen nog steun van een Nederlandse universiteit nodig voor het opzetten van de nieuwe onderwijs instelling. Daarvoor zou twee jaar de tijd worden gegeven.

Financieel risico

Nu lijkt een meerderheid van de gemeenteraad toch niet langer te willen wachten. Bovendien vinden ze het financiële risico voor de gemeente te groot en vragen ze zich af waarom ze deze plannenmakers meer zouden helpen dan andere.

De wijkbewoners zijn bang dat als er geen universiteit in De Koepel komt, ze veel slechter af zijn. Wijkraadvoorzitter Albert Diederik: ‘De hoogste bieder kan een vastgoedontwikkelaar zijn en dan er van alles komen. Hoogbouw, dicht bebouwd, veel parkeren.’

Juist met de stichting die een Haarlemse University College wil realiseren, hebben ze veel overlegd over zaken als parkeeroverlast.

Komende donderdag beslist de raad of het plan voor het opzetten van het College wordt gesteund.

 

Reacties