Petitie voor meer openbare toiletten in Haarlem

Hoge Nood in Haarlem, meent Trots.
Foto: Trots Haarlem

In heel Haarlem is maar één openbaar toilet voor vrouwen, telt raadslid Sander van den Raadt (Trots Haarlem). Hij is een petitie gestart voor meer openbare toiletten.

Van den Raadt is volgens eigen zeggen enorm geschrokken van het aantal openbare toiletten in de stad. Hij had al zo’n vermoeden, maar uit beantwoording van de gemeente leert het Trots Haarlem raadslid dat er maar 1 openbaar dames toilet is in heel Haarlem. Die staat ergens bij de Molenplas.

In de gemeente Haarlem zijn 9 openbare toiletten, leidt hij af uit gegevens van de gemeente: vijf plasbogen (Grote Markt, Klokhuisplein, Kenaupark, De Witstraat en de Donkere Begijnehof) en 4 betonnen voorzieningen (Zomerkade, Zaanenpark, Spanjaardslaan en in de Haarlemmerhout). De 9 genoemde openbare toiletten zijn alleen geschikt voor heren, concludeert Van den Raadt. ‘Het blijkt dat in Haarlem 1 openbaar toilet voor dames is, nabij de Molenplas.’

In de gemeenteraad werd zijn idee om openbare fietsenstallingen te verrijken met openbare toiletten afgewezen. Op deze manier dacht hij meer bekendheid te genereren voor zowel de fietsenstalling als de vindbaarheid van een plasplaats te vergroten.

Van den Raadt zegt al eens van wethouder Cora-Yfke Sikkema te hebben gehoord dat mensen met hoge nood gewoon bij de horeca in Haarlem van het toilet gebruik moeten maken. Op een zondagochtend loopt die uitspraak volgens van den Raadt al spaak. ‘Als de horeca al zit te wachten op toiletbezoekers’, voegt hij eraan toe.

Met ‘2 miljoen buikpatiënten in Nederland’ moet er volgens hem hoog nodig actie ondernomen worden. Daarom is Van den Raadt de petitie gestart en gaat hij morgen naar het landelijke ronde tafeldebat ‘Waar is het openbaar toilet’ in Amersfoort.

Reacties