112

Grote politieactie tegen Hells Angels in onder meer Haarlem

Het clubhuis in Haarlem.
Foto: Laurens Bosch

In Haarlem en op andere plekken zijn vanavond arrestaties gedaan in de clubhuizen van Hells Angels tijdens een grote politieactie. In Haarlem zijn op meerdere plekken invallen gedaan zoals in de Barendsestraat.

Dat heeft burgemeester Jos Wienen donderdagavond gezegd tijdens een raadsvergadering. Hij meldde niet hoeveel arrestaties er zijn gepleegd.

De grote actie is het resultaat van een langlopend onderzoek. In totaal 29 leden van de Haarlemse chapter worden ervan verdacht zich in wisselende samenstellingen schuldig te hebben gemaakt aan misdrijven, meldt de politie.

Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Een aantal leden wordt daarnaast verdacht van onder andere afpersing, bedreiging, geweld en brandstichting. Het gaat om negen mannen in de leeftijd van 35 tot en met 64 jaar, afkomstig uit Haarlem, Leiden, Gouda, Alkmaar en IJmuiden. Daarnaast is een tiende verdachte aangehouden: een 32-jarige vrouw uit Haarlem, zij is geen lid maar wel verbonden aan het chapter.

De aanhoudingen zijn verricht in een vanaf 2015 lopend strafrechtelijke onderzoek, waarbij negenentwintig zaken uitvoerig zijn bekeken. Hieruit is de verdenking naar voren gekomen dat leden van de Hells Angels chapter Haarlem, in wisselende samenstelling bij deze incidenten betrokken waren.

In een gezamenlijk actie van politie en OM zijn de tien verdachten aangehouden in het clubhuis van de Hells Angels aan de Baljuwslaan en in woningen in Haarlem en de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. Ook worden er doorzoekingen gedaan in het clubhuis en panden in Zwijndrecht, Gouda, Leiden, Warmond, Alkmaar, Hoofddorp, Velsen-Zuid, IJmuiden, Heerhugowaard en Haarlem.

Hierbij zijn medewerkers uit meerdere eenheden en arrondissementen betrokken. Op last van de burgemeester is het clubhuis gesloten. Het Openbaar Ministerie heeft ook beslag op het pand gelegd.

Haarlem105 sprak een man die in het clubhuis aanwezig was tijdens de arrestaties:

 

Reacties