Oogziekenhuis Zonnestraal Haarlem ‘toonaangevend in de wereld’

Opnames van een video over Zonnestraal
Foto: Facebookpagina Zonnestraal

Het Oogziekenhuis Zonnestraal aan de Amsterdamsevaart in Haarlem heeft een internationaal kwaliteitskeurmerk behaald.

Alle negen locaties in Nederland van het ziekenhuis zijn nu in het bezit van een internationaal JCI kwaliteitskeurmerk voor kwaliteit en patiëntveiligheid.

Volgens het ziekenhuis betekent het halen van het Gold Seal of Approval dat Zonnestraal zich in de rij schaart van de meest toonaangevende zorgorganisatie in de wereld.

Oogziekenhuis Zonnestraal is het eerste Nederlandse oogziekenhuis met het JCI keurmerk. Naast Oogziekenhuis Zonnestraal zijn in Nederland ook de academische ziekenhuizen AMC en UMC Utrecht, de algemene ziekenhuizen Maasstad en Isala en de zorginstelling Rivas in het bezit van het JCI certificaat.

Strengste normen

De Joint Commission International (JCI) is een onafhankelijke organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst op de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Zij hanteert hierbij de strengste normen en anders dan bij andere kwaliteitskeurmerken draait het bij JCI vooral om de praktische zorg voor de patiënt. JCI beoordeelt niet alleen of protocollen en zorgplannen netjes op papier staan, maar kijkt vooral naar wat er in de praktijk van terecht komt.

Wereldwijd zou minder van vijf procent van alle ziekenhuizen het JCI keurmerk in één keer halen. Voor Oogziekenhuis Zonnestraal is de directe toekenning van dit keurmerk dan ook een bevestiging dat de kwaliteit van de zorg van het allerhoogste niveau is.

Getoetst op zeshonderd elementen

Een team van JCI-auditoren bracht in de week van 16 tot en met 21 januari 2017 bezoeken aan alle afdelingen op de negen locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal. Voor het keurmerk is het ziekenhuis getoetst op 600 elementen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Tijdens de audits is getoetst of Oogziekenhuis Zonnestraal aan de hoge JCI eisen van kwaliteit en patiëntveiligheid voldoet. Daarbij kwamen onder meer medicatieveiligheid, voorlichting aan patiënten, beperking van het risico van infecties en correcte identificatie van patiënten aan bod. Daarnaast zijn ook zaken als onderhoud van (medische) apparatuur, inrichting en beheer van de gebouwen en de kwalificaties van de zorgprofessionals beoordeeld.

Oogziekenhuis Zonnestraal bestaat ruim 12 jaar en is een specialist in oogheelkundige zorg, onder meer op het gebied van de veelvoorkomende oogaandoening staar en heeft inmiddels veel staaroperaties mogen verrichten.

 

Reacties