Crisiskamer in Spaarne Gasthuis genomineerd voor award

Verpleegkundigen bezig in een escaperoom.
Foto: Mirjam Verdonk

Het Spaarne Gasthuis is met de Escaperoom genomineerd voor de Planetree-Innovatie-Award.

De award wordt uitgereikt aan vernieuwende initiatieven waarmee een positief verschil wordt gemaakt voor patiënten. De Escaperoom is genomineerd omdat het een vernieuwende vorm is van leren over veiligheid in het ziekenhuis. Het Spaarne Gasthuis meldt dat het trots is op deze nominatie.

Code kraken onder tijdsdruk

In de Escaperoom wordt een team van ziekenhuismedewerkers opgesloten in een kamer en weer vrijgelaten wanneer het in 1 uur een code weet te kraken. Het doel is om vraagstukken rond veiligheid op te lossen. Om dit te doen is samenwerken een vereiste. De kennis van veiligheid wordt getest aan de hand van allerlei puzzels en raadsels. Tegelijkertijd wordt binnen de Escaperoom een crisissituatie nagebootst met de bijbehorende tijdsdruk. Zo worden deelnemers zich bewust van alle aspecten die bij veiligheid komen kijken. Maar ook leren zij wat de factor stress met iemand doet.

Medewerkers van het Spaarne Gasthuis worden continu getraind om een zo veilig mogelijke omgeving te bieden aan alle patiënten en medewerkers. Hoe kunnen we de kennis van medewerkers over veiligheid testen op een interactieve en vernieuwende manier? En hoe kunnen we medewerkers stimuleren om vervolgtrainingen op dit gebied te volgen? Met deze vragen ging de Spaarne Gasthuis Academie aan de slag en ontwikkelde zelf de Spaarne Gasthuis Escaperoom.

34 Kandidaten voor Award

De Planetree-Innovatie Award is in het leven geroepen door Stichting Planetree Nederland. De visie van Planetree staat voor de best mogelijke zorg voor patiënten en medewerkers. Persoonlijke aandacht, veilige zorg en eigen regie en zeggenschap voor patiënten vormen belangrijke elementen in deze visie. In totaal zijn 34 initiatieven ingezonden voor de Award. Op 23 maart a.s. bepaalt de jury wie de Award in de wacht mag slepen. Hierbij kijkt zij naar of de inzending overdraagbaar is en toekomstbestendig. Het publiek mag tot 22 februari stemmen op het beste initiatief.

Reacties