Familie verongelukte fietser: weghalen oversteekplaats komt helaas te laat

Ans en Joop Teunisse.
Foto: haarlemnieuws

Vrouw en zoon van de verongelukte Haarlemse wijkraadvoorzitter Joop Teunisse noemen het ‘een goed plan’ dat de gemeente serieus overweegt een oversteekplaats over de Schipholweg te verwijderen.

Teunisse vocht als voorzitter van de wijkraad Slachthuisbuurt tegen de oversteekplaats. Levensgevaarlijke toestanden had hij daar zien gebeuren. Eind augustus 2016 werd hij al fietsend zelf aangereden op die plek. Hij overleed aan zijn verwondingen.

‘Erg zuur’

Zoon Jeroen laat weten aan haarlem.nieuws.nl: ‘Mijn vader heeft toen hij nog leefde zich hard ingezet om te waarschuwen dat deze oversteekplaats levensgevaarlijk was. Het is erg zuur dat zijn overlijden moest onderstrepen dat hij gelijk had. De oversteekplaats is levensgevaarlijk! Dus in onze – mijn moeder en ik- optiek is het een goed plan om de oversteek weg te halen. Dat wilde mijn vader ook. Helaas komt dat nu te laat voor mijn vader.’

Wethouder Cora-Yfke Sikkema schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de gemeente eigenlijk alleen knipperbollen wilde plaatsen (die automobilisten moeten waarschuwen), het groene licht voor fietsers langer aan laten staan en dikkere stopstrepen op de weg laten schilderen. Ook zouden er geen auto’s meer mogen parkeren die het zicht voor en op de fietsers belemmeren. Dat had de verkeerspolitie geadviseerd.

Maar vertegenwoordigers van meerdere wijkraden, verkeerspolitie, een verkeersdeskundige en raadslid Jan Baaijens – die bij een overleg hierover bijeen waren – hebben er bij de gemeente op aangedrongen helemaal de oversteek weg te halen.

Sikkema neemt deze aanbeveling over en laat nu uitzoeken of het mogelijk is. De gemeente gaat hierover praten met het Haarlem College, waarvan veel leerlingen gebruik maken van de oversteekplaats. Ook moet er dan een fietspad aan de Schalkwijkse kant worden doorgetrokken naar de Amerikaweg.

Sikkema in haar brief: ‘Wanneer op korte termijn de oversteek kan worden verwijderd, dan is het niet nodig om knipperbollen of iets vergelijkbaars te plaatsen. Wanneer blijkt dat er meer tijd overheen gaat om de oversteek te verwijderen, zullen als tussenoplossing knipperbollen of iets vergelijkbaar worden geplaatst.’

 

 

Reacties