Haarlemse lijsttrekker Trots op Nederland sleept Kiesraad voor rechter

Sander van den Raadt.
Sander van den Raadt.
Foto: Trots Haarlem

De Haarlemse lijsttrekker van Trots op Nederland, Sander van den Raadt, heeft een proces tegen de Kiesraad aangekondigd. De kopman voor de Tweede Kamerverkiezingen betaalde bewust niet de vereiste waarborgsom van 11.250 euro om de gang naar de rechter uit te lokken.

De Kiesraad heeft vrijdag aangekondigd dat Trots op Nederland dan ook niet is toegelaten tot de landelijke verkiezingen.

Van den Raadt vindt dat de Kieswet kleine en nieuwe politieke partijen discrimineert. ‘Als je arm bent, heb je minder kans om in deze democratie mee te doen.’ Hij zegt vanavond tegen haarlem.nieuws.nl wel dat het hem pijn doet dat hij nu niet meedoet aan de verkiezingen. ‘Dat wilde ik al sinds ik acht jaar was. maar nu kunnen we misschien het hele proces veranderen waar heel veel mensen na ons van kunnen profiteren en het systeem wordt eerlijker.’ Bovendien is de inschrijving bij de Kiesraad zo verschrikkelijk ingewikkeld dat Nederlanders zonder juridische hulp al amper mee kunnen doen aan de verkiezingen.

Ongrondwettelijk en een poppenkast

De gang van zaken bij het aanmelden bij de Kiesraad was volgens Van den Raadt ongrondwettelijk en een ‘poppenkast.’ Om de kwestie voor de rechter te brengen zou hij 11,25 euro hebben betaald in plaats van de 11.250 euro waarborgsom.

Met de Vrouwenpartij trekt Trots op Nederland op. In een gezamenlijke verklaring schrijven de partijen:

‘Het huidige systeem van ondersteuningsverklaringen en waarborgsom bevoordeelt de oude politieke partijen die reeds in de kamer vertegenwoordigd zijn op onredelijke wijze.

Zij hoeven immers geen ondersteuningsverklaringen in te leveren en zij hoeven ook geen waarborgsom te betalen.
Dit is een volstrekt onjuiste en ontoelaatbare gang van zaken.
Wij, de Nederlandse burgers, worden immers geacht een geheel nieuwe samenstelling van de kamer te gaan kiezen, terwijl in het huidig systeem de samenstelling van de oude kamer van invloed is op de nieuwe.

De waarborgsom vergroot de ongelijkheid, ben je arm heb je minder kans om mee te doen aan de democratie.

Artikel 4 actief en passief stemrecht, Artikel 3 gelijke benoembaarheid en Artikel 1 gelijke behandeling worden niet goed toegepast. Daarmee vertoont het huidige kiesstelsel meerdere trekjes van een oligarchie en dat is strijdig met de grondwet en diverse Europese verdragen.’

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen