Zit er straks meer plastic in de Noordzee dan vis?

Plastic soep in de zee.
Plastic soep in de zee.
Foto: ivn

In het Natuur- en Milieu Educatie Centrum (NME) Ter Kleef geeft een onderzoekster donderdag 9 februari een onthutsend verslag van de vervuiling van de Noordzee door plastic.

Onderzoekster Elisa Bravo Rebolledo vertelt over het onderzoek aan de Noordse Stormvogel en in Nederland gestrande walvissen. Tegenwoordig heeft bijna iedere Noordse Stormvogel op de Noordzee stukjes plastic in zijn maag, gemiddeld 34 stukjes zelfs. Omgerekend naar menselijke maatstaven is dit 31 gram in onze eigen maag.

Vijf ton plastic per jaar

De kleinste schattingen geven aan dat minstens 5 ton plastic per jaar vanaf het land in zee wordt gedumpt. Zonder maatregelen wordt de soep tussen nu en 2025 bovendien dertig keer zo omvangrijk. Plastic in zee is een enorm probleem. Zeedieren eten afval of raken erin verstrikt. Drijvend plastic hoopt zich op in vijf grote draaikolken in het centrum van de grote oceanen. HetĀ breekt steeds verder af in kleinere deeltjes en wordt daardoor steeds moeilijker op te ruimen. Deze deeltjes werken daarnaast ook nog eens als een spons die giftige stoffen aantrekt die uiteindelijk ook in onze voedselketen en op onze borden belanden.
Deze lezing wordt georganiseerd door KNNV en IVN Zuid-Kennemerland op donderdag 9 februari in het Natuur- en Milieu Educatie centrum (NME) Ter Kleef, Kleverlaan 9, 2023 JC Haarlem. Aanvang om 19:45 uur. Einde om 21:45 uur. Toegangsprijs is 5 euro. Leden van IVN, KNNV en VWGZK hebben toegang gratis. In verband met het aantal plaatsen is aanmelden noodzakelijk bij: [email protected] of bij Carla Kleinpaste, 06 525 35 343.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen