Gilde Haarlem verzorgt Bevrijdingswandeling voor Bevrijdingspop

Het volle Bevrijdingspop-terrein.
Foto: Bevrijdingspop

Bevrijdingspop Haarlem organiseert op 3 maart (3/3) in Haarlem de Bevrijdingswandeling: een wandeling die voert langs plekken in de stad met een link naar thema ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

Bevrijdingspop wil op deze manier besef creëren over wat het betekent om zonder vrijheid te leven. Het is de derde in een reeks van vijf evenementen die Bevrijdingspop organiseert rond het thema.

De wandeling wordt verzorgd door de gidsen van Gilde Haarlem. Zij trekken het thema ‘Vrijheid’ breder, door ook in te gaan op de actualiteit. Zo gaat de wandeling over verzetsverleden in de Tweede Wereldoorlog, persvrijheid toen en nu, discriminatie op grond van geslacht, vrijheid van godsdienst en verdraagzaamheid.

Vrijheid ontnomen

De wandeling maakt duidelijk hoe onze vrijheid ons destijds ontnomen is en hoe hard er is gevochten die vrijheid terug te krijgen. Kennis die -misschien wel meer dan ooit- zoveel mogelijk gedeeld moet worden. Daarom organiseert Bevrijdingspop Haarlem deze, en andere, activiteiten in aanloop naar 5 mei.

Er is een ochtend- en middagwandeling van ongeveer 1,5 uur. De start vindt plaats op het Stationsplein in Haarlem en eindigt in het café van Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47. Hier is naderhand volop gelegenheid om na te praten over de wandeling en het thema, onder het genot van een kopje koffie of thee. Aanmelden voor de Bevrijdingswandeling is noodzakelijk. Dit kan tot en met 1 maart via het registratieformulier op de site van Bevrijdingspop Haarlem.

Het feit dat we in ons land in vrijheid mogen leven, verdient volgens Bevrijdingspop meer aandacht dan alleen op 5 mei. Daarom organiseert Bevrijdingspop Haarlem in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival een aantal vrijheidsevenementen. Op 1 januari (1/1) en 2 februari (2/2) vonden de Bevrijdingsduik en het Bevrijdingsdebat plaats. De Bevrijdingswandeling is de derde in een reeks van evenementen rondom het thema. Op 4/4 volgt nog de Bevrijdingsrun, om op 5/5 af te sluiten met de 37 e editie van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout.

Reacties