Stemming onbeslist over komst University College in De Koepel

Wachten op de asielprocedure in de Koepel.
Foto: haarlemnieuws

De gemeenteraad van Haarlem is in twee gelijke blokken verdeeld over het plan om een University College in De Koepel mogelijk te maken. De stemming daarvoor stopte in de nacht van donderdag op vrijdag bij 18 voorstanders en 18 raadsleden tegen. Drie raadsleden waren afwezig.

Om 23.59 uur was de uiterlijke deadline om De Koepel hiervoor aan te kopen.

Haarlem kreeg toestemming door te vergaderen van het Rijk en diep in de nacht besloot het college van B en W om de gestaakte stemmen te zien als een aanmoediging om door te gaan. De stad koopt De Koepel van het Rijk om deze door te verkopen aan stichting Panopticon. Die wil er de University College in wil vestigen.

De voormalige gevangenis De Koepel zit vol met asbest en zowel het Rijk als de gemeente wil de sanering ervan niet betalen. Onduidelijk is hoeveel dit gaat kosten. Daarmee was donderdag al bijna een patstelling ontstaan waardoor het ambitieuze plan om er de universiteit in te vestigen al bijna faalde voordat erover vergaderd kon worden.

Na de urenlange discussie over dit en andere punten bleek dat er nog veel twijfels zijn over de juridische en financiële kant van het voorstel. Daarop staakten de stemmen, 18 om 18. B en W besloten daarop genoeg steun te hebben en gaan door het met plan.

Reacties