50 jaar The Velvet Underground & Nico in Het Patronaat

De band.
Foto: prfoto

Verschillende bands spelen zondag 12 maart in Het Patronaat klassiekers uit het dan vijftigjarige popalbum The Velvet Undergrond & Nico.

Het album wordt door sommige kenners gezien als één van de invloedrijkste elpees in de geschiedenis van de rockmuziek. Een van die kenners, de Haarlemse poprecensent Peter Bruyn, schreef vanwege het vijftigjarig bestaan een boek over de plaat en de band. Hij presenteert dit boek komende zondag in Het Patronaat.

Bowie en Herman Brood

De liefhebbers van dit album voeren aan dat de band met Lou Reed in de gelederen en de mysterieuze zangeres Nico David Bowie, Herman Brood en de hele punkscene er niet waren geweest zonder dit album, dat in 1987 Muziekkrant Oors ‘Top-100 aller tijden’ aanvoerde.

‘The Velvet Underground & Nico’ was ook een van de eerste platen – misschien wel de eerste – waarop serieuze, literaire songteksten samen gingen met door de modern klassieke muziek beïnvloedde rock en het multimediaspektakel van popart-kunstenaar Andy Warhol. De hoes met de banaan is iconisch geworden, aldus de tekst van Het Patronaat.

Zondagavond spelenverschillende bands dit klassieke rockalbum in z’n geheel, van het verraderlijk lieve ‘Sunday Morning’ tot het woeste ‘European Son’. En natuurlijk legendarische songs als ‘I’m Waiting for the Man’, ‘Heroin’, ‘Venus in Furs’, ‘Femme Fatale’ en ‘All Tomorrow’s Parties’.

 

Reacties