Drie wijkraden zeggen ‘nee’ tegen referendum over betaald parkeren

Parkeren in de stad. Altijd een hot issue.
Foto: pixabay

Drie wijkraden hebben bij de gemeenteraad bezwaar gemaakt tegen de mogelijke komst van een stadsreferendum over betaald parkeren.

Heiliglanden De Kamp en Binnenstad Haarlem en Vijfhoek, Raaks & Doelen plaatsen vraagtekens bij het feit dat de hele stad straks een stem mag uitbrengen over betaald parkeren. En dat terwijl 65 procent van deze Haarlemmers zelf geen parkeerregime voor de deur hebben. Zij hoeven de financiële consequenties ervan ook niet te dragen. De drie wijkraden vinden dit strijdig met de ‘Referendum Verordening’ van de gemeente.

Niet ontevreden

Daar komt bij kijken dat de centrumbewoners niet ontevreden zijn met het vernieuwde plan voor betaald parkeren. ‘Uiteindelijk is een aantal van onze voorstellen opgenomen in het totaalpakket, hetgeen een verbetering betekent.’

Zo krijgt de binnenstad een bezoekersregeling, worden de vergunningen goedkoper en komen er meer betaalbare parkeerplaatsen in de parkeergarages voor bewoners.

De VVD-fractie heeft erg aangedrongen op een referendum over betaald parkeren. Vooral het wegvallen van de bezoekerskaart en het duurder worden van parkeren is de fractie een doorn in het oog. Twee burgers hebben daarop een referendum aangevraagd. Zij moeten nu eerst zorgen voor 4000 handtekeningen van Haarlemmers die ook een referendum willen.

Een bezwaar van drie wijkraden kan dat proces niet stoppen. Wel moet de gemeenteraad nog discussiëren over welke vraag centraal komt te staan in het referendum.

Reacties