CDA-Kamerlid spreekt met tiental sportclubs in Haarlem

Hanke Bruins Slot tussen DSS'er Aart Louwrier (links) en Merijn Snoek.
Foto: redactie

Rubberkorrels op kunstgrasvelden, LED-verlichting in de masten langs het veld en natuurlijk het nijpende vrijwilligerstekort bij sportclubs. Allemaal onderwerpen die voorzitters van een tiental sportclubs in Haarlem woensdagmiddag hebben aangedragen en besproken met Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA).

Dat deed de woordvoerster Sport van het CDA in de kantine van DSS en het clubhuis van HC Haarlem. Zij was vooral geïnteresseerd in de maatschappelijke rol van verenigingen. ‘Sport is het maatschappelijk goud dat we moeten verzilveren’, betoogt Bruins Slot. Haar partij pleit er in de Tweede Kamer dan ook voor om 100 miljoen euro extra te steken in Sport en Bewegen.

UWV lastige partner

Tijdens beide sessies komt de houding van ouders en andere potentiële vrijwilligers aan bod. ‘Ze gooien hun kinderen bij ons over het hek en zijn weg’, zo valt steeds te beluisteren. Bruins Slot weet dat 59 procent van sportclubs een tekort aan helpende handen heeft. ‘Het verenigingsleven erodeert. Ik maak me zorgen over hoe het verenigingsleven er in de toekomst uitziet’, zegt Hans Bakkenes van atletiekvereniging KAV Holland.

Daarom is Kamerlid Bruins Slot er voorstander van om het UWV zover te krijgen dat werklozen makkelijker vrijwilligerswerk kunnen doen met behoud van uitkering en bijvoorbeeld geen verplichting meer hebben te solliciteren. ‘Alleen is het zo dat het UWV een lastige partner blijkt voor sportverenigingen’, zo zegt Bruins Slot meer dan eens. Daarnaast wil ze de komende tijd overbodige regelgeving rond vrijwilligers weghalen. ‘Het CDA is er verantwoordelijk voor dat de Verklaring Omtrent Gedrag gratis is geworden.’

(Hockeyinternational Maartje Paumen kijkt toe bij HC Haarlem.)

 

Op het Pim Mulier Sportpark blijken bijvoorbeeld DSS en Kinheim ondanks het vrijwilligerstekort in staat om kwetsbare jongeren en jongeren met een strafblad te helpen om regelmaat te vinden in het leven. Probleem daarbij is dat het uitoefenen van deze maatschappelijke taken neerkomt op de schouders van vrijwilligers.

CDA-wethouder Merijn Snoek in Haarlem hoopt dat sportverenigingen als DSS doorgaan met initiatieven zoals samenwerking met uitzendbureau Agros dat mensen met een arbeidsbeperking aan werk probeert te helpen. ‘Sportverenigingen bereiken kwetsbare groepen die we met andere projecten eerder niet wisten te bereiken.’ DSS heeft wat dat betreft een voortrekkersrol, meent Snoek.

Sociale activiteiten

Wethouder Snoek organiseerde het werkbezoek en de ontmoeting met de clubs. Ook aanwezig waren raadslid Eva de Raadt en het Haarlemse kandidaat-Kamerlid Fadime Simsek voor het CDA.

Op het Van der Aart Sportpark blijkt dat Onze Gezellen, VV Schoten en Rugbyclub Haarlem veel activiteiten ontplooien voor allerlei groepen in de samenleving. ZO haalt Schoten ouderen naar de club om spelletjes en andere sociale activiteiten te doen. De rugbyclub begeleidt jongeren met problemen als schoolverlaten of veroordeelden die dankzij de sport weer in het gareel komen. Bruins Slot blijkt onder de indruk van dit project. Met de normen en waarden van de rugbysport krijgen de deelnemers discipline, respect voor elkaar en leren ze te incasseren en weer op te staan.

De twee bijeenkomsten hebben ook direct resultaat. Onder de ogen van Bruins Slot komen DSS en Tennisvereniging Pim Mulier tot de afspraak dat voetballers die twee tegen twee of vier tegen vier willen spelen, op enkele tennisbanen terecht zouden kunnen.

 

 

 

 

 

 

Reacties