D66 en GroenLinks grote winnaars in Haarlem, PvdA ook hier weggevaagd

Hoge opkomst in Haarlem.
Foto: Laurens Bosch

De VVD is onder de Haarlemse kiezers de populairste partij in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen woensdag behaalden de liberalen 19,1 procent van de stemmen. De VVD verloor 4,1 procent van de stemmen.

De grote winnaars zijn D66 en GroenLinks onder Haarlemse kiezers. De partij van Alexander Pechtold is bijna de grootste met 17,9 procent, een stijging van 5,4 procent. GroenLinks maakte een reuzensprong met 15,6 procent, waar het vorige keer vier procent was.

https://twitter.com/GroenLinksH/status/842115633689071616

 

De stemgerechtigden in Haarlem (de opkomst is 82,6 procent) maakten de PVV, het CDA, Partij voor de Dieren, 50plus, Denk en Forum voor de Democratie een stuk groter.

Haarlem was altijd een PvdA-bolwerk, maar die dagen lijken geteld. De partij gaat in Haarlem van 30,4 procent naar 7,8 procent. De Haarlemse PvdA-Kamerleden moeten vrezen voor hun plekje in Den Haag.

Het is nog te vroeg om te zeggen welke Haarlemmers in de Tweede Kamer komen. In Ieder geval lijkt Michel Rog (CDA) verzekerd van een plekje. Hij staat hoog op de lijst en is onderwijswoordvoerder. Hij reed leerlingen van het Mendel College die voor het eerst mochten stemmen, hoogstpersoonlijk naar de stembus.

 

Reacties