Serie over buurtmarktplaats BUUV: duizenden buren zorgen voor elkaar

Bijna veertienduizend deelnemers in 14 gemeenten zorgen voor elkaar, helpen met klusjes en bieden elkaar gezelschap via buurtmarktplaats BUUV. Gewoon, omdat het dankbaar werk is om een ander te helpen: een vergoeding of tegenprestatie staat er niet tegenover.

BUUV begon in 2009 in Haarlem en zit nu onder meer in Zaanstad, Amsterdam, de IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) en Heerhugowaard. Beter een goede BUUV dan een verre vriend, luidt de slogan en tot nu zijn er 27.842 matches geweest met iemand met een vraag of Noord-Hollanders die een aanbod deden op BUUV-prikborden in bijvoorbeeld supermarkten en online.

Steeds meer mensen krijgen het gevoel op elkaar aangewezen te zijn en BUUV is een van de organisaties die daar succesvol op inspringt. BUUV is voor alle leeftijden. Ouderen kunnen net zo goed hun kennis willen delen als hulp vragen bij een klein klusje in en om het huis. Vrijwilligers zonder tuin helpen anderen met het onkruid vrij maken, mensen met een auto helpen hulpbehoevenden naar bijvoorbeeld het ziekenhuis te rijden. Vaak helpen mensen elkaar ook met taal.

In vier afleveringen laten haarlem.nieuws.nl en de regionale omroep NH zien hoe deelnemers elkaar ontmoeten via BUUV en dat ze met een kleine moeite voor een groot plezier bij de ander zorgen.

In de eerste aflevering moet bewoonster Alice van der Horst uit een van Haarlems hofjes op stel en sprong verhuizen. Ze kan niet meer zelf tillen, haar kinderen zijn niet in staat om snel te helpen en haar man is overleden. Gelukkig is daar Sander Peeters die graag een paar uur zijn armen uit de mouwen wil steken. Hij helpt met inpakken en sjouwen. ‘Dat was helemaal top. Ik ben heel erg dankbaar’, zegt Alice.

Om iets terug te doen biedt zij aan om ook te gaan helpen. ‘Ik ga naar vooral oudere mensen die heel eenzaam zijn en dan ga ik een praatje maken of lekker even met ze wandelen.’

 

 

 

 

 

Reacties