De koning komt naar Haarlem! 17 mei opent hij Lorentz Lab in Teylers Museum

De bovenring van Teylers.
Foto: Teylers Museum

Koning Willem-Alexander opent op woensdagmiddag 17 mei het Lorentz Lab van Teylers Museum.

In verband met het officiële openingsprogramma van het Lorentz Lab is Teylers Museum op woensdag 17 mei gesloten voor publiek. De Lorentz Formule opent op donderdag 18 mei voor iedereen. Vanwege het intieme karakter van de theatrale tour is er per dag een beperkt aantal tickets beschikbaar. Bezoekers die verzekerd willen zijn van een plekje, kunnen vanaf donderdag 11 mei online een plek reserveren via www.teylersmuseum.nl.

Na uitgebreid onderzoek en een grondige renovatie opent het museum de deuren van het voormalige laboratorium van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). De ruimtes waar Nederlands grootste geleerde werkte aan de wetenschappelijke uitdagingen van hun tijd zijn voor het eerst toegankelijk gemaakt voor het publiek. Teylers Museum brengt de dynamische geschiedenis van het lab met de theatrale tour De Lorentz Formule tot leven.

Grote Elektriseermachine

De Lorentz Formule is een verrassende theatrale tour die onder regie van de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte is ontwikkeld. Acteurs nemen het publiek in groepjes van twintig personen mee door de tijd. Voor hen opent de geheime deur van het lab, gelegen tussen de museumgebouwen en het woonhuis van Pieter Teyler. Wie meegaat, passeert onder meer de werkkamer van professor Lorentz en eindigt bij het topstuk van de tour: de Grote Elektriseermachine.

Dit spectaculaire apparaat werd bij de opening van het museum in 1784 in gebruik genomen. Experts bouwden een replica voor het Lorentz Lab die bezoekers kennis laat maken met het wonder van elektriciteit. Teylers maakt met De Lorentz Formule publiek in zo’n drie kwartier en op een vernieuwende manier bekend met Lorentz’ werk in Haarlem.

Lorentz gaf voorzet tot relativiteitstheorie Einstein

Dat Teylers een kenniscentrum was waar hoogstaand wetenschappelijk onderzoek werd bedreven, wordt zichtbaar nu na bijna een eeuw de deur naar Lorentz’ voormalige onderzoekslab open gaat. Door Nobelprijswinnaar Lorentz in 1909 vanuit Leiden naar Haarlem te halen had Teylers de belangrijkste wetenschapper van zijn tijd in huis. Hij was een sleutelfiguur tussen de klassieke en de moderne natuurkunde en gaf onder meer een belangrijke voorzet voor Einsteins relativiteitstheorie. Jonge academici verrichtten onder zijn leiding in alle vrijheid experimenteel natuurkundig onderzoek. Een plek in het lab van Lorentz was de springplank voor een glansrijke carrière als hoogleraar.

Reacties