Referendum over nieuw parkeerbeleid Haarlem op 19 juli

Burgemeester Wienen ontvangt handtekeningen voor het referendum. Links Ton van der Voort.
Burgemeester Wienen ontvangt handtekeningen voor het referendum. Links Ton van der Voort.
Foto: Redactie

Een referendum over nieuw parkeerbeleid in Haarlem heeft woensdag 19 juli plaats. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond bij meerderheid besloten. Alleen ChristenUnie en Actiepartij zijn tegen een referendum.

De meeste partijen willen de raadpleging voor de zomer achter de rug hebben. Want doordat het referendum er komt, kan het nieuwe parkeerbeleid nog niet worden ingevoerd.

Ruim meer dan de benodigde 4000 handtekeningen zijn door twee aanvragers van het referendum opgehaald. Zij willen liever dat het referendum zou worden gehouden tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar omdat dan de opkomst het hoogst gaat worden.

Maar 19 juli is de eerste de beste mogelijkheid, zegt de raadsmeerderheid. Zo lang wachten kost volgens een raadsmeerderheid te veel tijd en geld, zo’n 80.000 euro aan inkomsten per maand. De referendumcommissie vreest dat de opkomst tegen zal vallen omdat het tegen de zomervakantie aan zit. ‘In juli en augustus houd je geen verkiezing’, zei de voorzitter van de commissie. Voor een geldig referendum moet dertig procent van de stemgerechtigden op komen dagen. Oppositiepartijen denken dat de coalitie het referendum wil frustreren door het in juli te houden.

Aan de Haarlemmers wordt op 19 juli gevraagd of ze voor of tegen het nieuwe parkeerbeleid in de stad zijn. Op deze site staat het nieuwe beleid uitgelegd. De voorstanders hebben deze site opgezet.

Pruttelend ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met de volksraadpleging omdat deze voldoet aan de regels die onlangs zijn opgesteld. Maar, de meeste partijen noemen het referendum een ‘verkiezingsstunt’ van oppositiepartij VVD die twee burgers zo ver zou hebben gekregen het referendum aan te vragen. Dat gaf raadslid Hendrikje van der Smagt ook wel toe: ‘Het verzoek tot referendum is geïnitieerd door de VVD.’ De VVD wilde ook liever een referendum tijdens de raadsverkiezingen omdat de organisatiekosten dan ook lager zijn.

Ook zou er nepinformatie zijn gebruikt door de aanvragers. Dit verwijt is echter ook gebruikt tegen de gemeente. Die zou eigenlijk alleen één miljoen euro op jaarbasis meer moeten opleveren voor de stad.

Op basis van de recente referendumverordening is dit het eerste stadsreferendum in de stad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen