Veertig meter hoge ‘waterval’ van bloemen in Bavo Basiliek

Honderd studenten van het WellantCollege toveren de Bavo Basiliek in Haarlem met 50.000 bloemen om tot een kleurig decor. Woensdag zijn ze begonnen, donderdag aan het eind van de middag moeten ze klaar zijn.

Daarna komen dagenlang duizenden toeristen onder meer kijken naar een waterval van duizenden bloemen, aan de vooravond van het Bloemencorso zaterdag.

Dit is voor het derde jaar dat de Nieuwe Bavo op deze manier wordt uitgelicht. De enorme kerk aan de Leidsevaart is voor ruim 20 miljoen aan overheidsgeld gerestaureerd en de leiding wil de opgeknapte kathedraal graag openstellen voor publiek om te laten zien wat er met het geld is gedaan.

Stress

Ingeborg Kemperman is de meesterbinder en architect van het project. ‘De stress is zeker aanwezig bij de studenten. Als het goed is, komen straks duizenden mensen kijken.’ Zij is vooral trots op een waterval aan bloemen van veertig meter hoog die vandaag en morgen wordt gemaakt.

Zij vindt het fijn om met bloemen in de Bavo te werken, waar het inmiddels al heerlijk naar het voorjaar ruikt. ‘Je ziet hier heel veel symboliek van florale objecten. Motieven die je terugziet komen, zie je in deze kerk heel erg veel.’Verschillende bloemen hebben daarbij hun eigen betekenis in de katholieke kerk.

Studente Denise Meerts mag haar afstudeerproject maken in de zogeheten rozentuin van Maria in de kathedraal. ‘Ik ga hier een mooie tuin creëren. Aan de ene kant het grillige effect van het hek voor het altaar. Daarna gaan we steeds kleurrijker naar Maria toe.’

Maria

Denise is niet christelijk opgevoed en kende Maria niet. ‘Eerlijk gezegd niet, nee. Ik vond het een goede uitdaging en ik ben heel veel onderzoek gaan doen op internet naar wie Maria eigenlijk was en waar ze voor staat.’

Klik hier voor het hele programma.

Reacties