Nieuwe rage: Spinners zijn niet aan te slepen voor kinderen

Peter van den Nouwland, van speelgoedwinkel Gametime in Haarlem, heeft in 25 jaar nog nooit zo’n rage meegemaakt als nu met de Fidget Spinners. “Zaterdag stonden hier vijftig kinderen in een rij alleen maar voor de spinners. Ze stonden tot buiten op de stoep.”

Gametime heeft een ‘hotline’ met collega winkeliers om de spinners aan te laten rukken, iets dat grote ketens als Intertoys niet lukt. In Haarlem moesten de kinderen bij deze winkels van vrijdag tot en met morgen wachten tot er weer spinners zijn. Bij Gametime komen ze ondertussen met honderden tegelijk binnen en vliegen ze weer over de toonbank. “Deze rage is ongelooflijk. Ik heb er al een paar duizend verkocht”, zegt hij in een item van NH.

Op basisschool De Zonnewijzer in Haarlem heeft bijna ieder kind wel zo’n spinner. De juffen van groep 5 hebben al ingegrepen. Net als knikkers hoort het speelgoed niet in de klas thuis, zo hebben ze de kinderen duidelijk gemaakt. “Juf kan zich niet zo goed concentreren door de spinners”, zegt Celia.

Kinderpsycholoog Mirjam Hildebrand benadrukt dat kinderen met concentratieproblemen en/of onderprikkeling gebaat kunnen zijn met dingen als de spinners. Zo zou het gebruik ervan door een enkel kind in de klas goed kunnen werken. “Maar nu het een rage is, zie ik het eigenlijk meer als speelgoed dan als een hulpmiddel en wordt het lastiger voor een leerkracht om het als een hulpmiddel te zien. Ik kan me voorstellen dat schoolbesturen de spinners afschaffen op school.”

Reacties