Teylers Museum dolgelukkig met lang gewenste aankoop

Zo ziet-ie eruit.
Foto: Teylers Museum

Voor het eerst in 180 jaar is Wijnand Nuijens schilderij Een drukke haven in Normandië uit 1836 weer in Nederland te zien.

Teylers Museum kon het aankopen dankzij de Roodenburg Van Looy Stichting. Het museum verrijkt hiermee zijn gerenommeerde collectie 19e-eeuwse Nederlandse schilderijen.

 Een gefantaseerd Normandisch havenstadje tegen hoge krijtrotsen; het 19e-eeuwse schilderij Een drukke haven in Normandië van de Nederlandse schilder Wijnand Nuijen (1813-1839) bruist van het leven. Dit is Nuijen op zijn best. Kenners rekenen het schilderij tot één van zijn topstukken vanwege de spannende compositie en de virtuoos geschilderde details.

Afgelopen winter werd het schilderij geveild bij Christie’s Amsterdam. Dat het op de markt kwam, is een unicum. De schilder, die al op 26-jarige leeftijd overleed, bracht slechts een bescheiden oeuvre voort. Zijn werk bevindt zich voornamelijk in museale collecties. Een drukke haven in Normandië was lang in bezit van een adellijke Duitse familie. Die gaf het begin jaren zeventig in bruikleen aan het Altonaer Museum in Hamburg. Dat Teylers de hand op het schilderij wist te leggen, is te danken aan de Roodenburg Van Looy Stichting, die de aankoop mogelijk maakte. Na een uitvoerige schoonmaakbeurt krijgt het schilderij een ereplek in de Eerste Schilderijenzaal, waar het vanaf vandaag te zien is. Na 180 jaar is Een drukke haven in Normandië terug in Nederland.

 

Reacties