Aanvrager referendum over parkeren: Gemeente werkt mij tegen

Burgemeester Wienen ontvangt handtekeningen voor het referendum. Links Ton van der Voort.
Burgemeester Wienen ontvangt handtekeningen voor het referendum. Links Ton van der Voort.
Foto: Redactie

Een van de Haarlemmers achter het parkeerreferendum op 19 juli vindt dat de gemeente hem tegenwerkt bij zijn campagne. De burgemeester had beloofd dat zijn kamp 30.000 euro subsidie kon krijgen. Twee maanden later heeft Ton van der Voort 4.300 euro ontvangen. En dat is te weinig, zegt hij.

Van der Voort: “Ik word eigenlijk als een klein kind behandeld. Dit is absoluut tegenwerking. Ik denk dat de gemeente helemaal niet blij is met het referendum dat door 12.000 Haarlemmers is aangevraagd.”

Krenterig

Van der Voort noemt de gemeente ‘krenterig’ en denkt dat de aanvragen voor subsidie zo ingewikkeld zijn gemaakt, dat geen mens die goed kan invullen. “De aanvraag moest in blokken van 5.000 euro worden aangevraagd. Elke aanvraag voorzien van vijf handtekeningen van mede-aanvragers. De aanvraag moest vergezeld zijn van een begroting met een toelichting. Die formulieren waren ongelooflijk ingewikkeld”, reageert Van der Voort.

Vandaag ontving Van der Voort de toegekende 4.300 euro op zijn rekening. De rest is afgewezen. “Je moet zo’n beetje de hele referendumverordening uit je hoofd leren om dit goed te kunnen aanvragen. Voor een normale burger is het onbegrijpelijk wat voor taal wordt gebruikt in de afwijzingen.”

Ongelijke behandeling?

Hij kreeg geen subsidie toegekend voor het maken en rondbrengen van flyers en ook mocht hij niet adverteren. Anderen kregen wel toestemming advertenties te plaatsen. “Is hier sprake van ongelijke behandeling?”

Van der Voort wil bezwaar maken tegen het niet toekennen van een groot deel van de beschikbare subsidie. Maar dan krijgt hij misschien pas nĂ¡ het referendum gelijk. “Het zou kunnen dat ik na het referendum geld krijg om campagne te voeren.”

Een andere mogelijkheid is een rechter inschakelen die het referendum opschort.

Vervelend

Marion Veerbeek, voorzitter van de referendumcommissie, vindt het vervelend dat Van der Voort de gang van zaken zo ervaart. Zij wijst erop dat de commissie de aanvragen alleen toetst en neutraal en onafhankelijk is. Er is absoluut geen sprake van tegenwerking wat haar betreft.

Zij trekt zich de kritiek aan. “Misschien is de procedure te ingewikkeld. Van de tien aanvragen zijn er maar drie gehonoreerd. Dus ik kan me voorstellen dat de aanvrager het lastig vindt om in te vullen. Misschien had de aanvrager hulp bij het subsidiebureau van de gemeente kunnen vragen. We gaan hier in de evaluatie zeker naar kijken.”

De referendumcommissie geeft toe dat de termijn kort was. “Wij hadden liever ook een langere voorbereidingstermijn gehad. Drie weken is misschien te kort voor onervaren mensen om zo’n subsidie aan te vragen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen