Hollandse Nieuwe haring happen bij vishandel Dennis Jonk op Marsmanplein

Dennis Jonk.
Foto: Redactie

Klanten stonden woensdagochtend in de rij voor de Hollandse Nieuwe bij Volendammer vishandel Dennis Jonk op het Marsmanplein. Voor elke klant had hij speciaal voor de eerste nieuwe haring een kruidenbitter klaar staan.

Ook dit jaar zijn ze weer om te smullen, zegt Dennis.

Maar wat is het succes achter de haring en hoe krijgt hij de haring zo lekker?

Dennis legt uit:

‘Hollandse nieuwe wordt aangeland in de eerste week van juni. De meeste haring wordt in Denemarken en Noorwegen gevangen. De keurmeesters zijn vanaf de start van het haringseizoen aanwezig om de partijen te keuren. De fijnste exemplaren worden ‘maatjes’ genoemd. Ze zijn dan tussen de twee en 3 jaar oud.

Dan gaan ze naar Nederland en worden ze op ambachtelijke, Hollandse wijze verwerkt. De ambachtelijke manier van verwerking bestaat uit het vers aanlanden van de haring en hem dan kaken, pekelen en fileren. Daarna komt de haring bij de detaillist en is het aan ons om de haring op de juiste wijze te ontdooien. Niet te snel, niet te langzaam en onder geconditioneerde omstandigheden.

Op het moment dat de temperatuur toeneemt zal het rijpingsproces sneller gaan. Dat weten wij, en op die manier spelen wij met de haring. De haring die Volendammer vishandel Dennis Jonk levert moet er fris uitzien, mooi zilver aan de buitenkant, van binnen fris rood met een malse textuur en een fris, zilte en romige smaak. Vanzelfsprekend is de haring goed schoongemaakt. Dus kom ‘m lekker proeven op het Marsmanplein.’

Reacties