Vierde Tour d’Historique: met retro racefietsen door Haarlem koersen

Beeld van eerdere editie van Retroronde.
Foto: pr

Met een gedateerd Raleigh tricot op een retro racefiets door Haarlem racen: op 25 juni koerst voor de vierde keer de Tour d’Historique door Haarlem.

Dit is een fietsronde van zo’n 60 km, georganiseerd voor bezitters van race/sportfietsen van 30 jaar en ouder waarbij de berijder/ster uitgedost is in bijpassend kledij.

Dit houdt in dat hij of zij een wollen tricot en een wollen koersbroek draagt met op het hoofd de zogenaamde worstenhelm. Ook voor de fiets gelden een aantal regels, zo worden alleen fietsen van staal toegelaten met de versnellingshendels op de onderbuis en pedalen voorzien van de z.g. toeclips. Dus geen fietsen vervaardigd van moderne materialen, geen ingebouwde versnelling op het stuur en geen moderne clickpedalen voor de aandrijving.

Ontstaan na actie Artsen zonder Grenzen

Het is allemaal in 2013 begonnen toen Nees de Bondt en Michael Esser, twee geboren Haarlemmers, geld inzamelden voor de Tour for live, een 1200 km lange fietstocht van Italië terug naar Nederland in slechts acht dagen. De opbrengst van deze actie was bestemd voor Artsen zonder grenzen, en zodoende zag De Haarlemse Retroronde het levenslicht.

Nees kwam op dit idee nadat hij in België deelnam aan De retro Ronde van Vlaanderen (welke vorig jaar voor de tiende keer werd georganiseerd), een soortgelijk evenement maar dan grootser qua organisatie en deelnemersaantal.
De 60 km lange route wordt en group verreden en zal langs een gevarieerde route leiden dicht rond Haarlem met een en een tussenstop onderweg waar ook de inwendige mens verzorgd kan worden.

Retro wielerspul te koop

Gelijk aan voorgaande jaren wordt gestart om 10.30 uur bij het clubhuis van de wielrenvereniging Excelsior aan de Werkmanweg in de Waarderpolder waar ook een aantal kramen zijn opgesteld met retro wielerspul.

Deelname aan de tocht is gratis maar wel voor eigen risico, zeker ook de moeite waard om te komen kijken naar deze wielerhistorie, mooie verhalen, prachtige oude fietsen.

Informatie over de Tour d’Historique is te vinden op Facebook. 

Reacties