70-plussers maken filmpjes om eenzame Haarlemmers uit huis te lokken

Bep (camera) en Henny aan het werk in de Vomar.
Foto: Redactie

Gewapend met microfoon en iPad maken 70-plussers in Haarlem-Noord promotiefilmpjes over buurtactiviteiten om daarmee eenzame oudere te verleiden uit huis te komen. Morgen is de première van de filmpjes van BuurtBLIK. De zussen Henny en Bep maakten vandaag nog een laatste video over een koffieochtend in de supermarkt.

Henny Venniker-Van Leeuwen (79) en cameravrouw Bep Mosch-Van Leeuwen (84) proberen aanstekelijke filmpjes te maken. Deze worden vertoond op videozuilen in Haarlem-Noord. Hulpverleners die bij mensen thuiskomen, hebben de films op hun tablet staan. Zo kunnen ze eenzame thuiszitters misschien verleiden naar een buurtactiviteit komen. Op andere manieren lukt het niet zo goed deze eenzame mensen te lokken, de drempel is te hoog.

Successen

Een van de grote successen van dit BuurtBLIK is dat ouderen het vermogen hebben om hun leeftijdgenoten op de juiste manier aan te kunnen spreken. Vooral de ervaring met het verlies van een echtgenoot of een andere dierbare schept een band. “Je kan het nog zo gezellig en leuk hebben, maar als je ’s avonds thuiskomt kun je nooit je verhaal meer kwijt aan je man. Hoe dat voelt, wist ik vroeger ook niet. Nu wel en dat kan je met anderen delen”, zegt Henny. De twee zussen zullen zelf geen filmpjes meer gaan maken. “Ik dacht het niet! Geen tijd voor. Maar ik heb het wel leuk gevonden. Je maakt nog eens wat mee op je oude dag.”

Het project BuurtBLIK, een initiatief van Marieke Boon en Mirna Ligthart, is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlem, de Rabobank, het Jacob Godshuis en de Bavo Stichting. Het kostte de twee eerst nogal wat moeite om ouderen zo ver te krijgen om mee te doen. Nu is er sprake van een doorslaand succes. “Het was onwijs leuk”, reageren ze in koor. “Zo leuk om te zien hoeveel plezier we met elkaar gehad hebben. Een van de vrouwen zei tegen ons: Ik tel weer mee.”

Ambassadeurs

De filmreportages die twintig 70-plussers hebben gemaakt, worden vertoond tijdens diverse bijeenkomsten en verspreid door de samenwerkingspartners, waaronder Haarlem Effect, BUUV, Stichting Zaaigoed, SportSupport, Dock Haarlem, het Rode Kruis Haarlem, het Leger des Heils en stichting SHDH. De filmpremière is morgenmiddag, 21 juni in de Immanuel Kerk in Haarlem. Tijdens de première zal een aantal ambassadeurs en betrokkenen iets vertellen over het project en kijken ze samen met hen, buurtbewoners en andere geïnteresseerden naar de filmpjes.

Reacties