Brandbrief organisaties: snel einde aan Haarlem als filehoofdstad

De oude hoofdingang van Haarlem. De Amsterdamse Vaart.
Foto: Redactie

Horeca Nederland en acht andere organisaties roepen Haarlem op snel met oplossingen te komen: het autoverkeer loopt vast en Haarlem is al uitgeroepen tot Filehoofdstad van Nederland.

De andere partijen vertegenwoordigen bij elkaar een enorm gedeelte van de stad: Industrie Kring Haarlem, Haarlem Centraal, Cultuursector Haarlem, MKB Haarlem, Vereniging Eigenaren Binnenstad Haarlem, Wijkraad Vijfhoek, Raaks en Doelen, Wijkraad Binnenstad Haarlem en Wijkraad Sportheldenbuurt.

Omdat een zogeheten masterplan voor de hele stad niet volledig is uitgevoerd, ontstaat er een waslijst aan problemen:

– Op de Oudeweg in de Waarderpolder staan dagelijks urenlang files doordat de Amsterdamsevaart van vier naar twee rijstroken gaat.

– De Schoterbrug zou vierbaans worden, maar is tweebaans geworden. Dat zorgt voor extra druk op de Oudeweg.

– Door verkeer over de fly-over bij de Ikea te sturen, is de parkeerroute onduidelijk en onvolledig geworden. Bezoekend verkeer gaat dan dwalen door de stad. Dat zorgt voor extra verkeersdruk op de Oudeweg en de Bolwerken.

– Dagelijks staan er files op de A200 naar het Rottepolderplein door slechte doorstroming van het verkeer rond de fly-over.

– Files op de Oudeweg maken de Waarderpolder niet bepaald aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven.

– Vrachtverkeer van NedTrain rijdt ook via de Oudeweg, ‘wat nog meer druk legt op de Entree van Haarlem.’

De acht partijen roepen de gemeente op ‘het complete bereikbaarheidsplan ten uitvoer te brengen waardoor het verkeer weer veel beter zal doorstromen, dat maakt dat de stad voor haar inwoners en bezoekers aantrekkelijker is om te wonen of te bezoeken.’

 

 

Reacties