Haarlemse manege Schoteroog toneel van NK Carrouselrijden

Carrouselrijden.
Foto: PR/Marcel Linschoten

De Haarlemse manege Schoteroog is komende zondag 2 juli voor de tweede keer de plek waar het Nederlands Kampioenschap Carrouselrijden wordt gehouden.

Carrouselrijden is een bijzondere tak van de hippische sport: het is één van de weinige onderdelen waarbij ruiters in teamverband met elkaar de strijd aangaan.

Carrousel is een waar schouwspel, stelt de organiserende VCN, de Verenigde Carrousel Clubs in Nederland. Het is een spektakel voor jong en oud: bijzondere figuren omlijst met passende muziek, uitgevoerd door twaalf of zestien mooi uitgedoste ruiters op paarden of pony’s.

Voor het Nederlands Kampioenschap komen teams uit heel Nederland naar Haarlem, legt Frank Meegdes uit. Bij Schoteroog is hij degene die dit NK in goede banen leidt. Het gaat om groepen uit onder meer Waarland, Houten en Zeewolde.

Verspreid over heel Nederland rijden enkele tientallen carrouselgroepen op paarden en op pony’s. Toch is het een tak van de hippische sport die net wat meer wordt beoefend in de Randstad, vertelt Frank Meegdes. ‘In het oosten van het land hebben meer mensen een eigen paard bij hun huis staan. Hier rijden meer manegeruiters in clubverband en voor het bijzondere groepsgevoel.’

Reacties