Vlaamse schrijfster dompelt zich twee weken onder in Haarlem

Kristien Hemmerechts.
Foto: Facebook Kristien Hemmerechts

De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts komt twee weken in Haarlem wonen en gaat dan over de stad schrijven.

Het college van B enW besloot in 2016 tot een vierjarig partnerschap met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Hiermee krijgt Haarlem een internationaal literair uitwisselingsprogramma. De samenwerking gaat van start dit najaar met het project citybooks.

De Engelstalige titel wijst op het internationale netwerk van vooral Europese steden waar Haarlem in wordt opgenomen. Het project bestaat uit een literair residentieproject voor auteurs en fotografen. Vier auteurs gaan in residentie in Haarlem en verwerken hun ervaring in een citybook: een kort verhaal, een essay of een reeks gedichten over hun belevenissen in de stad Haarlem.

Deze citybooks zijn vervolgens gratis te lezen, beluisteren en te downloaden op www.citybooks.eu gepubliceerd als webtekst, e-book en als audioboek (mp3), in het Nederlands en in het Engels. De auteurs lezen het audioboek in de originele taal zelf voor.

Naast de vier literaire stadsportretten is er ook een visueel luik aan het project. Vanwege de bijzondere relatie van Haarlem met het stripverhaal worden twee stripauteurs uitgenodigd een stadsportret te tekenen. Haarlem krijgt hiermee unieke stadsportretten van gerenommeerde auteurs en fotografen/tekenaars, toegankelijk voor een internationaal en breed publiek.

Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) is een gerenommeerd Vlaams auteur van romans, korte verhalen, reisreportages, columns en essays. Sinds haar debuut in 1986 schreef ze een indrukwekkend oeuvre bijeen. Bekende titels zijn Een zuil van zout (1987), Zonder grenzen (1991), Wit zand (1993), Donderdagmiddag halfvier (2002), De vrouw die de honden eten gaf (2014) en het autobiografische essay Taal zonder mij (1997). Het menselijk onvermogen is een terugkerend thema in haar proza. Ze ontving de Vlaamse driejaarlijkse Staatsprijs voor proza in 1990; in 1993 werd haar de Frans Kellendonk-prijs toegekend voor haar gehele oeuvre. Ze doceert creatief schrijven aan de KU Leuven en het Conservatorium van Antwerpen.

Reacties