Eerste twintig asbaktegels in Haarlem

Peuken.
Foto: Pixabay

In opdracht van de gemeente Haarlem heeft Spaarnelanden 20 asbaktegels in Haarlem geplaatst. De meeste zijn in het centrum geplaatst, maar ook Haarlem-Noord heeft een aantal asbaktegels gekregen.

Door het plaatsen van de asbaktegels vermindert de hoeveelheid sigarettenpeuken op straat. Sigarettenpeuken zijn slecht voor het milieu. Zo kan het wel 2 tot 12 jaar duren voordat een sigarettenpeuk verteerd is.

Een asbaktegel is een asbak die in de stoep is geplaatst. De bovenkant heeft een rooster waar sigarettenpeuken in kunnen worden gegooid en is makkelijk te legen. De tegel is zeer geschikt voor plaatsen waar veel wordt gerookt zoals bijvoorbeeld de entree van een restaurant of café. De tegel is goed bestand tegen vandalisme en is bovendien onderhoudsarm. Door openingen in de tegel kan regenwater wegstromen.

Spaarnelanden heeft nog 20 asbaktegels beschikbaar voor ondernemers. Het aanvragen en plaatsen van een asbaktegel is kosteloos. Ondernemers die hiervan gebruik willen maken hoeven alleen de tegel te legen, wanneer deze geplaatst is.

 

Reacties