Mysterieuze borden met wiskundesommen duiken op in Haarlem

Een hersenkraker langs de Oudeweg.
Foto: Redactie

In Haarlem hangen op meerdere plekken borden met soms ingewikkelde rekensommen. Haarlemmer Thijs Kaagman en zijn vriendin Rosanna merkten ze op en zetten er foto’s van op social media. “Maar we weten nog steeds niet wie ze heeft opgehangen en waarom.”

Helaas heeft dat nog geen antwoorden opgeleverd, maar wel oplossingen op de wiskundige puzzels. Want mensen met een rekenknobbel voelen zich uitgedaagd. Thijs: “Ik heb zelf een wiskundig inzicht van een regenworm, maar vrienden van mij hebben ze wel opgelost. Die oplossingen zijn nog niet zo makkelijk en worden dan vaak weer betwist door anderen.”

Thijs zag de opgaven hangen bij het Nova College aan de Schipholweg, bij het tankstation verderop en op de Europaweg. Ze waren hem in de bus in eerste instantie niet eens echt opgevallen. Pas toen zijn vriendin opmerkte dat de sommen op de borden ook op industrieterrein Waarderpolder hangen, gingen de mysterieuze puzzels een eigen leven leiden.

Thijs: “Ik heb wel al begrepen dat ze in Velp en Arnhem ook zijn gezien. Maar daar staan ze op muren geschreven. Hier zitten ze met tiewraps vast aan hekken. Je kan ze zo losmaken, dus dat is een soort omgevingsvriendelijkere variant.”

Zolang de ‘dader’ zich niet meldt, blijft het speculeren waarom de rekensommen opeens opduiken. Een reclamestunt? Aandacht voor het nieuwe schooljaar? Een wiskundecongres? Het is onduidelijk.
Thijs: “Mensen suggeren ook dat de uitkomsten misschien iets over de locaties zeggen. Of als je ze op een kaart zet, dat dan opeens alles duidelijk wordt. Maar er zijn veel antwoorden mogelijk, dus dat is ook nog niet zo handig.”

Reacties