112

Haarlemse kinderen protesteren tegen ‘racebaan’ voor schoolplein Engelandlaan

Tientallen kinderen hebben vandaag geprotesteerd tegen het verhogen van de maximumsnelheid op de Engelandlaan in Haarlem. De gemeente is van plan de topsnelheid daar op te voeren van 30 naar 50.

De leerlingen van twee basisscholen (Rudolf Steiner en Mgr. Huibers) en de dagopvang Rozemarijn trokken de straat op met borden en leuzen als ‘Engelandlaan geen racebaan.’

Een van de kinderen die meelopen, is zelf al een keer aangereden door een auto op deze laan in de Europawijk. Volgens een van de leraren van de Rudolf Steiner School zijn er de afgelopen jaren meerdere aanrijdingen geweest. Desondanks wil de gemeente de maximumsnelheid ook nog meer ophogen.

Sywert Schadenberg, een van de actievoerders, zegt dat er nu al veel te hard wordt gereden op de Engelandlaan. “De laan is in 2008 verkeerd ingericht, zodat je hard kan rijden. Dertig kilometer per uur is al meer dan genoeg. ’s Nachts wordt hier wel 100 gereden. Taxi’s vinden dat handig.”

Een straat verderop wordt de weg momenteel versmald, waardoor alleen maar meer sluipverkeer wordt verwacht. De gemeente denkt de straat veiliger te maken door de maximumsnelheid te verhogen en de politie meer te laten handhaven. De wijkraad is het daar mee eens, maar de kinderen en de actievoerders dus niet. Schadenberg: “De wethouder is zich nu aan het bezinnen en luistert naar meerdere partijen. Ook naar ons.”

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten vertrok later naar de ceremonie rond Prinsjesdag in Den Haag om mee te protesteren op de Engelandlaan. Zij woont langs de weg en haar twee kinderen gaan hier naar school. “Ik vind het goed dat de kinderen hier laten horen dat ze een veilige weg willen. Ze zien hier regelmatig ongelukken gebeuren. Het is hier al een racebaan en door er 50 van te maken, wordt het er niet beter op.”

Reacties