Gereanimeerde hardloper finisht jaar later alsnog in halve marathon van Haarlem

Marijn viert met vriendin Eliane de finish.
Foto: Redactie

Marijn Schaaf uit Zwaanshoek is het levende bewijs van hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren. Het hart van Marijn stopte een jaar geleden tijdens het lopen van de halve marathon van Haarlem.

Tot zijn geluk stond er precies op die plek iemand die kon reanimeren. “Anders had ik hier nu niet gestaan”, zegt Marijn tijdens zijn laatste training voor de loop van dit jaar.

Afgelopen week ontmoetten Marijn en zijn vriendin Eliane de mensen die zich op kilometerpunt 19 bogen over de gevallen hardloper. Minutenlang vochten ze voor zijn leven. De val had ook een aantal hersenbloedingen veroorzaakt en Marijn moest een tijdlang in een revalidatiecentrum verblijven. Maar hij overleefde.

Het gesprek met de mensen die Marijn hebben geholpen, was erg prettig. Het bleek de eerste keer dat zij reanimeerden. Volgens Marijn en Eliane deden ze dat ‘super.’ “We willen graag benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen kunnen reanimeren”, aldus Marijn en Eliane.

Het gaat nu zo goed met Marijn dat hij vandaag, een jaar later, weer aan de start stond van de halve marathon. Hij beseft dat sommige mensen hem voor gek verklaren, maar hij beschouwt de Halve van Haarlem als zijn loop. “Bovendien wil ik nog iets recht zetten door te finishen.”

Hij heeft al lang een ‘moeilijk hart’, maar de doktoren gaven aan dat hij gewoon kon hardlopen. Vooral ook omdat rennen voor hem zo belangrijk is. Hij beschouwde de loop vandaag meer als een duurloop in plaats van een race. Maar hij was er niet minder blij om dat hij de eindstreep had gehaald.

Reacties