Striptekenaars ontwerpen gevelstenen voor nieuwe wijk Remise Haarlem

Sjef van Oekel ook in de Remise.
Foto: Theo van den Boogaard

De straten in de nieuwe woonwijk Remise Haarlem krijgen door striptekenaars ontworpen (straatnaam)gevelstenen.

Op het terrein aan de Leidsevaart bouwde de Eerste Nederlandse Electrische Tram-Maatschappij (ENET) in 1899 een remise. Na het verdwijnen van de tram kwam er een buswerkplaats van de NZH, later Connexxion. Die werd in oktober 2015 gesloopt. Dit verleden is door striptekenaars onder wie Joost Swarte, Toon van Driel en Theo van den Boogaard verbeeld. Dat gebeurde op initiatief van Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem en met steun van ontwikkelaar Hoorne Vastgoed. Op 5 oktober worden de gevelstenen onthuld.

Hoorne Vastgoed reageerde positief op het idee van de stichting en zegde toe de uitwerking daarvan technisch en financieel mogelijk te maken. Aannemer Dura Vermeer gaf ook een bijdrage en de gemeente Haarlem deed in het kader van het stimuleren van wijkkunst hetzelfde. Het onderhoud wordt verzorgd door Spaarnelanden.

De stichting wist de tekenaars Theo van den Boogaard, Gerrie Hondius, Hans Klaver, Joost Swarte, Roel Smit, Matt Baaij, Paul Kosters, Toon van Driel en Alex van Koten voor het project te strikken. Hun tekeningen zijn door de steenhouwers Tobias Snoep, Toon Rijkers, Harold Lans van Steenhouwerij Maarssen, Koos Boomstra, Tsjerk Holtrop, Serge van Druten en Koen van Velzen gerealiseerd en wordt in de gevels van de nieuwbouw geplaatst.

De feestelijke afronding van het project vindt plaats op donderdag 5 oktober om 16.00 uur. De Haarlemse wethouder Jeroen van der Spijk onthult dan in het bijzijn van genodigden onder wie een aantal tekenaars en steenhouwers een van de gevelstenen.

Reacties