112

Openbaar ministerie zet ‘dubbel slot’ op deur president Hells Angels Haarlem

Het clubhuis in Haarlem.
Foto: Laurens Bosch

Het openbaar ministerie wil niet meer meewerken aan vervroegde vrijlating van Lysander de R., president van de Hells Angels in Haarlem. “Wij hebben meegeholpen, maar stoppen er nu mee. Wij willen dat meneer die resterende tien maanden binnen blijft zitten”, zei de officier van justitie vanochtend voor de rechtbank in Haarlem.

De 35-jarige voorman van de motorclub kwam in januari dit jaar bijna vrij met een enkelband toen hij in de cel werd aangehouden voor een andere zaak. Hij zat vast na een veroordeling voor verboden wapenbezit en was al een paar keer op verlof geweest. De verdenking van het OM is dat hij tijdens deze verloven opnieuw strafbare feiten heeft gepleegd.

Voor een waslijst aan verdenkingen zit hij sindsdien vast in afwachting van de inhoudelijke behandeling van die zaken. Volgende week donderdag gaat advocaat Remco Kint vragen aan de rechters of Lysander de R. de zitting daarvan onder voorwaarden buiten de cel mag afwachten.

Dan wil hij wel dat de president van de Hells Angels ook in de eerste zaak onder voorwaarden buiten de cel zijn resterende straf van tien maanden mag uitzitten. Daar had justitie in eerste instantie mee ingestemd. Maar nu wil het OM niet meer. Zij vinden dat Lysander de R. het vertrouwen heeft beschaamd.

Advocaat Kint beweerde dat zijn cliƫnt nu achter dubbel slot komt te zitten als de wens van het OM wordt ingewilligd. Mocht de rechtbank op Schiphol volgende week beslissen dat Lysander de R. die rechtszaak thuis mag afwachten, dan moet hij alsnog in de cel blijven voor deze zaak.

De president zelf noemt de tien maanden die hij van het OM in zijn cel moet blijven zitten cynisch ‘een afscheidscadeau’. “Want ik zie een grote kans dat in de andere zaak de voorlopige hechtenis wordt opgeheven.”

De rechtbank in Haarlem beslist 17 oktober over hoe Lysander de R. deze resterende tien maanden moet uitzitten.

Reacties