112

OM wil Haarlemse Hells Angels-baas tot volgende zomer in cel hebben

Het clubhuis in Haarlem.
Foto: Laurens Bosch

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, dan blijft president Lysander de R. van de Hells Angels in Haarlem in voorarrest totdat volgend jaar zomer uitspraak in zijn strafzaak wordt gedaan. Dit zei de officier van justitie vandaag tijdens de derde inleidende zitting in het proces tegen De R.

De R. (35) wordt met acht clubleden en zijn vriendin vervolgd voor een reeks aan criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij werd eind januari aangehouden in zijn cel bij een gecoƶrdineerde actie tegen de motorclub, waarbij de volledige Haarlemse chapter werd opgerold.

Advocaat Remco Kint vindt dat zijn cliĆ«nt zijn strafzaak onder voorwaarden in vrijheid moet kunnen afwachten: “Er ligt heel weinig en wat er ligt is oude koek”, zei hij tegen de rechtbank. Nu de reclassering heeft gerapporteerd over de mogelijkheid van elektronisch toezicht, noemde hij het tijd “serieus te kijken naar een alternatief voor de voorlopige hechtenis”.

Het OM verzet zich hevig tegen vrijlating van de R. De rechtbank beslist morgen over de mogelijke vrijlating van de drie Hells Angels die in afwachting van hun zaak nog vast zitten.

De rechtszaken tegen de Hells Angels beginnen in maart volgend jaar. President Lysander de R. bereidt zich volgens zijn advocaat nauwgezet voor. Zo kent hij zo’n beetje elke pagina uit het dossier uit zijn hoofd. De verdediging heeft de afgeluisterde telefoongesprekken bij het openbaar ministerie opgevraagd en de R. is van plan deze allemaal af te luisteren, aldus zijn advocaat. Vandaag bleek dat het gaat om maar liefst 360.000 gesprekken. “Ik had wel wat verwacht, maar nu breekt het zweet me uit”, zei advocaat Kint.

Er zijn ook 300 dvd’s aan audio en duizenden uren aan videomateriaal beschikbaar. Volgens Lysander de R. is daar vrijwel niets belastend over te vinden. “Ik word door het OM in een hoekje gestopt: dit is een heel slechte jongen. Ik kan u zeggen: dat valt in het echt wel mee.”

Reacties