Haarlemse kinderen bouwen Tiny houses in de Koepelgevangenis

Fraaie foto van het eindresultaat.
Fraaie foto van het eindresultaat.
Foto: Archikidz/Joyce Melief

Archikidz Haarlem opende vorig jaar haar deuren en zette zaterdag opnieuw een heel geslaagd evenement neer. Het werd dan ook wel op een heel bijzondere locatie gehouden: de Koepelgevangenis.

De uitdagende opdracht luidde ‘Bouw je eigen TINY HOUSE. Zo klein als een gevangeniscel, zo groot als jouw fantasie’. Kort na de lancering van het thema stroomden de aanmeldingen van 8- tot en met 12-jarige kinderen binnen en waren de honderd plekken al snel vergeven. Precies waar de organisatoren en oprichters Jorien Vlaar, Bianca Gieske, Huub van Bruggen, Ferdinand Freeke en Niels Hultzer op gehoopt hadden. Kinderen enthousiast maken voor architectuur is hun wens en dat lukt goed!

Nagalmen

Binnenkomen in het cellencomplex van de Koepel was voor veel ouders en kinderen al een nieuwe ervaring op zich. Gemaakte geluiden hebben een vertraging van 6 seconden en galmen dus behoorlijk na.

De kinderen werden na de intekenlijst in verschillende groepjes ingedeeld, waarna ze werden onthaald door Joep Mollink van Mopet Architecten. Hij gaf een korte inspirerende lezing.

De kinderen hingen aan zijn lippen toen hij vertelde dat we als mens als nomaden zijn begonnen in tipi’s en tenten van leer en dat dit op een gegeven moment is opgehouden bij ons. Alleen in Lapland leven sommige mensen nog zo, net als de Inuit en de Indianen. Maar hier in Europa is tegenwoordig iedereen groot gaan wonen. Zo groot als financieel lukt.

Maar eigenlijk wordt de wereld te klein en is het dus juist slim om kleiner te wonen. Het idee van Tiny houses is ontstaan in Amerika, maar wint nu ook aan populariteit in Nederland. Men denkt nu ook wel na over het voordeel van een huis dat makkelijk te verplaatsen is. Zo kun je je huis meenemen en hoef je toch niet altijd op dezelfde plek te blijven wonen.

Gecoacht door een echte architect

Met deze boodschap gingen de kinderen aan de slag met het uitwerken van een goed idee. Hun eigen ontwerp. Elk groepje werd gecoacht door een echte architect, te herkennen aan de gele helmen met daarop een eigen kunstige creatie bevestigd.

Er werd gewerkt in de Veste, de vrouwenvleugel van de gevangenis, waarbij ook sommige cellen werden gebruikt, bijvoorbeeld als materialenkamer.

De kinderen zochten naar het beste materiaal en dachten hun eigen wensen uit. Zo werd er een huis op palen gemaakt, met daaronder zijn eigen voetbalveldje. De een maakte een huis op palen van rietjes, die tegen het glijden tegen werden gehouden door bierdopjes, een ander koos voor stukjes hout en maakte het daarmee gelijk een stuk steviger.

Hoewel er geregeld aan luxe, zoals een zwembadje of tv werd gedacht, kwam ook de duurzaamheid vaak naar boven.

Zoals het huis van de elfjarige Maudy. Haar hele huis wekt zijn eigen energie op met zonnepanelen. Er ligt op het dak gras waar water doorheen wordt gezuiverd. Ze maakte drie grote ramen, zodat er veel licht binnenkomt, dat bespaart ook energie. ‘De bank kan je omklappen tot een bed, dan bespaar je ruimte,’ zo vertelt zij.

Rijdend tiny house met ophaalklep

Een jonger jongetje heeft vanuit een kleine eierdoos een rijdend tiny house gemaakt met een ophaalklep. Het huis rijdt op wind, met een wapperend zeil aan de achterkant.

Meerdere huizen kregen windmolens op het dak en er verschenen prachtige constructies met schuine daken en balkons.

De kinderen kregen een extra stimulans om hun werk nog te verfijnen toen ze hoorden dat over twintig minuten de prijsuitreiking zou beginnen. Toen de laatste douchekoppen en inklapbedden waren geplaatst, werd er gezamenlijk opgeruimd en namen de kinderen met hun bouwwerken plaats op de grond. Fotografe Joyce Melief maakte van bovenaf een foto van alle huizen bij elkaar; een echte stad.

Daverend applaus

Len Ormondt, de enthousiaste presentator, vroeg om een daverend applaus voor jezelf. Dat leverde trotse kindergezichtjes op. Ook de drie juryleden werden hartelijk bedankt en toen was het woord aan juryvoorzitter Gabriel Verheggen, directeur van het ABC Architectuur Centrum in Haarlem. Hij complimenteerde de kinderen met hun inzet.

‘Als de wereld er net zo uit zou zien als deze bedenksels, zou het veel mooier zijn,’ verklaarde hij. Dat maakte de beslissing voor hem en de andere twee juryleden, Dorine van Hoogstraten die adjunct directeur bij Mooi Noord Holland is en eerder genoemde Joep Mollink, moeilijk. Verheggen noemde dat de jury heeft gelet op duurzaamheid, zoals het opvangen van water, zonnepanelen, windmolens en dergelijke. De winnaars hebben deze elementen in zich. Voor het bekendmaken van de nummers 1, 2 en 3 werden er een paar andere mooie huizen uitgelicht en was het zo heerlijk om te horen dat eigenlijk iedereen met zijn ontwerp een beetje heeft gewonnen.

De nummer drie had het ontwerp al in haar hoofd, zelfs met de prijs erbij en heeft haar ontwerp precies nagemaakt. De 7-jarige Sara won de derde prijs met een huis in Indonesische stijl, met golvend dakje.

De tweede prijs ging naar Ruben, die een zeer ingenieus omklapdak op zijn woning maakte, zodat je nog meer kunt genieten van de buitenlucht. Zonnepanelen op de zijkant zorgden voor energie en de vijver in de tuin geeft een heerlijk vrij gevoel.

De nummer één is duurzaam en kan nog rijden ook. Het huis van Hannah, met energiecentrale en watertank, bevat een aanrecht dat ingeklapt zit onder het matras. Het bureau is om te vormen tot een bed, door daar het matras op te schuiven. Op het dak prijken zonnepanelen en van een badmintonshuttle maakte zij de antenne voor de televisie. Die luxe mag het huis hebben, want de tv is tegelijk om te vormen tot een lamp.

Deze drie gingen naar huis met een nummer 1, 2 of 3 in de hand, ontworpen en gemaakt door 3D educatie. Bovenal ging het om het plezier van het ontwerpen en mocht iedereen trots zijn op zijn eigen ontwerp. Aan de gezichten te zien stonden ze te popelen hun huizen te laten zien aan hun wachtende ouders buiten de gevangenisdeuren.

Volgend jaar zal alle Haarlemse kinderen opnieuw een uitdaging worden aangeboden, houdt daarom de website www.archikidzhaarlem.nl in de gaten.

De volgende sponsors maakten Archikidz mogelijk:
ABC Architectuur Centrum, Cultuur stimuleringsfonds Gemeente Haarlem, Open de Koepel, Panopticon, THIS IS HOLLAND, Mopet Architecten, EMS Films, Leisure Expert Group, HDM Concepts, Agency One, Spaarnelanden, MooiZooi, 3D Educatie, Budget Broodjes Haarlem, Ooijevaar Bevlogen Bouwers, Mooi Noord Holland, BMN Bouwmaterialen Groothandel, Lokhorst.

(Dit artikel is geschreven door psycholoog en schrijver Mirjam Hildebrand, een vaste blogger op deze site)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen