Buurt niet blij met woontoren van 58 meter naast de deur

Zoals de toren er volgens de bouwers uit gaat zien.
Foto: Website Schoterkwartier.nl/Arons en Gelauff

Al heel lang kijkt Haarlem-Noord aan tegen een groot gapend gat in de dichtbebouwde stad. Nu is er eindelijk een plan om op het Deliterrein aan het Spaarne woningen te bouwen. Maar de buurt is zich rot geschrokken: er komt een woontoren van 58 meter hoog.

De lap grond bij de Waarderbrug is al decennia leeg en er staan hekken omheen. Aan de achterkant laten mensen er al jaren hun hond uit. Al sinds 2000 is de gemeente actief bezig hier woningen te krijgen, maar alle pogingen liepen tot nu toe op niks uit.

Goedgekeurd

Bouwbedrijf AM wil de grond kopen van de gemeente en er woningen en appartementen bouwen. Een deel van het project is al goedgekeurd: volgend jaar begint de bouw van eengezinswoningen aan de rand van het veld.

Maar om het plan rendabel te maken, moet de maximale bouwhoogte van de toren worden verhoogd van 36 naar 58 meter. De politiek moet daarom een wijziging van het bestemmingsplan toestaan, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Omwonenden hebben namelijk al bezwaar aangetekend.

Geen inkijk

Een buurvrouw vreest dat mensen nu haar tuin in kunnen gaan kijken. Zij kreeg een aantal jaren geleden toen zij in de Billitonstraat ging wonen te horen dat de toren maximaal 36 meter zou zijn. Omdat die aan de kant van het Spaarne zou komen te staan, zou ze net geen inkijk in de tuin hebben.

Andere buurtgenoten geven vooral aan dat ze niet willen dat de woontoren veel zonlicht gaat wegnemen. Ze beseffen dat Haarlem dringend woningen nodig heeft, maar ze zijn er niet van overtuigd waarom die woontoren dan zó hoog moet zijn.

Slager

De buren hebben geen vertrouwen in een goede afloop en denken dat de komst van toren een uitgemaakte zaak is, ook al kan de gemeenteraad nog ‘nee’ zeggen. “De gemeente is zelf aandeelhouder in het project. Het is alsof de slager zijn eigen vlees keurt.”

Reacties