Trots Haarlem: Nederlandse vlag ook in de raadszaal

Sander van den Raadt.
Foto: Trots Haarlem

De Tweede Kamer heeft een Nederlandse vlag in de vergaderzaal staan, dus zet die dan gelijk ook maar neer in de raadszaal. Net als een portret van de Koning en een bordje met de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Dat idee oppert raadslid Sander van den Raadt van Trots Haarlem vanavond.

“Ik wil dat graag. Net heb ik nog even gekeken wat de vlag eigenlijk betekent. Rood is het volk, wit de kerk en blauw de adel. Die komen mooi samen in de raadszaal en in één vlag”, aldus Van den Raadt. “De vlag herinnert ons eraan dat we niet voor onszelf in de raad zitten, maar voor een hoger doel.”

Hij stelt daar vanavond vragen over aan de andere politieke partijen en burgemeester Jos Wienen. “Als we straks toch het bordje met de artikel 1-tekst ophangen in de raadszaal, gaat de raadszaal dan ook meteen de Nederlandse vlag een plekje geven?”

De vlag in de Tweede Kamer is onlangs neergezet op verzoek van de SGP en de PVV. Een meerderheid van de Kamerleden steunden dit verzoek. Zij vinden dat de vlag “een mooie en duidelijke functie heeft als symbool van de natie”. In andere landen gebeurt dat ook.

Van den Raadt: “In de Tweede Kamer waren alle partijen bijna unaniem voor. Dan moet het hier in Haarlem toch ook lukken een meerderheid voor elkaar te krijgen?”

In Rotterdam is dit verzoek ook ingediend. Burgemeester Aboutaleb heeft zich daar achter het initiatief geschaard.

Reacties